Serena Williams unokaöccsét féltette a rendőröktől

A teniszezőnő közölte, nem fog hallgatni.

LD
2016. 09. 28. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólalt a rendőrök által meggyilkolt afroamerikaiak ügyében minden idők legsikeresebb teniszezőnője, Serena Williams. A sportoló Martin Luther Kingre hivatkozva leszögezte: eljön az idő, amikor a hallgatás árulásnak tekinthető, ő pedig nem fog hallgatni.

 A keddi Facebook-posztban Williams felidézte: megkérte 18 éves, fekete unokaöccsét, hogy vigye el a találkozóira, hogy ő utazás közben is tudja intézni telefonos ügyeit. Hirtelen az út mellett viszont rendőröket pillantott meg, és rögtön azon kezdett aggódni, rokona betartja-e a sebességkorlátozást, majd eszébe jutott egy videó, amelyben a nő a kocsiból nézi végig, hogy a rendőr lelövi a barátját. (Itt Philando Castile-ra gondolt, akinek társa szemtanúja volt a gyilkosságnak.) Azt is sajnálta már ekkor, hogy nem ő vezetett, és úgy vélte, sosem tudná megbocsátani magának, ha az unokaöccsével történne valami. „Ő olyan ártatlan” – szögezte le, hozzátéve, hogy épp úgy, miként „a többiek” voltak.

Williams nem érti, 2016-ban miért kell ezen gondolkoznia, és úgy látja, hosszú utat kell még megtenni. A polgárjogi harcost idézve leszögezte: nem szabad hallgatni, fel fogja emelni a szavát.

A teniszezőnő korábban is felemelte már szavát a rasszizmus és előítéletek ellen. Tavalyig, tizennégy éven keresztül bojkottált például egy Indian Wells-i tornát, ahol kifütyülték és lehurrogták őt még 19 évesen.

Augusztus végén az amerikai focista Colin Kaepernick okozott felzúdulást, amikor úgy döntött, nem áll fel a nemzeti himnusz alatt, ezzel is tiltakozva a feketék elnyomása és a rendőri erőszak ellen. LeBron James kosárlabdázó is arról beszélt: félti a gyermekei életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.