Sporttörténelmet írt Csay Renáta

Szereti a sikerhez vezető utat, s nem tervezi, hogy leteszi a lapátot a tizennyolcszoros világbajnok.

Lipiczky Ágnes
2016. 09. 20. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legsikeresebb maratoni világbajnokságán van túl a magyar kajak-kenu válogatott, versenyzőink ugyanis 14 aranyéremmel zárták a hét végi brandenburgi versenyt. A közönség sporttörténelmi pillanatnak lehetett tanúja: a 17-szeres világbajnok kenust, Csabai Edvint az örökranglista második helyére szorította a győriek kiváló kajakosa, Csay Renáta, aki pályafutása 18. világbajnoki címét ünnepelhette. Csay a tavalyi győri világbajnokságon egyesben vereséget szenvedett, párosban győzni tudott Bara Alexandrával, de idén mindkét szám aranyát sikerült elhoznia.

– Jó érzés kimondani, hogy 18-szoros világbajnok vagyok, de nem tulajdonítok neki akkora jelentőséget. Pluszmotivációt adott idén az a lehetőség, hogy megelőzhetem Edvint. Igaz, egy kicsit sajnálom is ezt a helyzetet, mert nagyon jó barátok vagyunk, de hát az élet már csak ilyen – mondta Csay Renáta, aki tavalyi világbajnokság előtt tett egy kijelentést, amely úgy szólt, hogy a 2015-ös győri viadal lesz pályafutása utolsó felvonása. Aztán mégis meggondolta magát, s nem elsősorban az egyesben elveszített aranyérem miatt.

– Hanem azért, mert egyszerűen szeretek kajakozni. Persze fontosak az érmek, a visszaigazolások, de számomra még fontosabb az oda vezető út, az a munka, amit beleteszek ezekbe a sikerekbe – mondta a győri kajakos, aki még egy jó darabig nem szeretné letenni a lapátot. Párosban pályafutása végéig mindenképpen szeretne Bara Alexandrával együtt versenyezni, akivel az elmúlt években rendre győzelmet értek el.

– Szandival úgy nyertünk ebben a szeles, hullámos, rossz időben, hogy tudásunk hetven százalékát adtuk. Miért változtatnék? Remélem, ő is így gondolkozik velem kapcsolatban.

Csay Renátának jövőre már „teljes értékű” kihívója lesz itthon. Az U23-as korosztályt megnyerő, a felnőttek között második helyen záró Kiszli Vanda ugyanis már csak a felnőttek között rajtolhat, érdekes lesz látni, hogy a két versenyző mire megy majd egymással.

– Az idő nem nekem dolgozik – nevetett Csay Renáta –, de Vanda fejlődése is pluszmotivációt jelent. Nagyon tehetséges versenyző, és most is rengeteget segített nekem abban, hogy egyesben nyerni tudjak Brandenburgban. Jövőre már úgy tud rajthoz állni, hogy előtte nem kell az U23-as korosztályban bizonyítania, így mindenképpen izgalmas szezon elé nézünk majd.

És hogy miként vélekedett Weisz Róbert, a maratoni szakág vezetőedzője a magyarok hét végi szerepléséről?

– Tavaly azt mondtuk, hogy a győri világbajnokságon elért eredményeket nem lehet felülmúlni, mégis sikerült. 12 győzelmet arattunk 2015-ben, most pedig 14-et, ami egészen hihetetlen. Mindezt úgy, hogy nagyon kemény mezőnyök voltak, egyik számból sem hiányoztak a korábbi világbajnokok. Nehéz kiemelni bárkit, mert minden versenyzőnk emberfelettit nyújtott, de Csay Renáta előtt külön megemelem a kalapom. Nehéz elképzelni, hogy az ő sikerességét és tehetségét valaha bárki megközelítheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.