Ugyanabba szerelmes Szijjártó Péter és Pukli István

Ez pedig nem más, mint a félmaratoni táv: mindketten teljesítették a vasárnapi budapesti futóversenyen.

2016. 09. 13. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi 31. Wizz Air félmaraton futóverseny a 21,0975 kilométeres táv hivatalos országos bajnoksága is, ahol a kis számú hivatásos futó mellett rengeteg, más területről ismert ember is rajthoz állt – művészek, politikai szereplők és más sportágak képviselői is. Lássuk, hogyan teljesítettek!

A célba érkezők listáját áttekintve meglepődve tapasztaltuk, mennyi korábbi labdarúgó vágott neki „a legyőzhető távolságnak”. A kilencvenes évek végén bármelyik hazai futballedző összetette volna a két kezét azért, hogy parancsszavára ennyire összehangoltan mozogjon Hrutka János, Lisztes Krisztián, Dombi Tibor, Madar Csaba és Rósa Dénes. Az 5223 célba érkezett férfi között azonban csak egyikük teljesített igazán jól, ő pedig nem más, mint a büntetőkiharcolás koronázatlan királya, Dombi Tibor, a magyar válogatott és a DVSC szélvészgyors jobbszélsője, időeredménye tekintélyt parancsoló: 1:33,02, amit ha Margitsziget-körök nyelvére fordítunk, négy „darab” 22 és fél perces szigetkörnek felel meg, a férfimezőny 215. leggyorsabbjaként ért be.

A többi focista a fasorban sincs hozzá képest, hobbifutók szintjén is átlagos vagy annál rosszabb időt teljesítettek a 30 fokhoz közeli melegben: az egykori debreceni klubtárs Madar 2:01,57-et, Lisztes 2:03,57-et, Hrutka kereken 2 óra 8 percet, az ilyen sokat már csak versenyeken kocogó Rósa Dénes (a TrollFoci rajongóinak sokat mondhat: SZLAMB Team) 2:26,06-ot futott.

Korábban beharangoztuk Bóta Kinga olimpiai ezüstérmes kajakosunk indulását is a Wizz Airen, ő először futott félmaratont. A Budapesti Olimpiáért Mozgalom Főtitkára nem is képviselhetné hitelesebben „az ügyet”, 1:59,18-as ideje a csaknem 3000 fős női mezőnyben a 442. helyre sorolta be, és a férfi indulók többségénél is gyorsabban körbeért Budapesten. A sportolók között megtaláltuk még világ- és Európa-bajnok evezősünk, Hirling Zsolt nevét is, ő még Dombinál is gyorsabb volt (1:31,45 – 188. hely). Az ökölvívás után, néhány év leállást követően futásra, majd triatlonra váltó Kovács Koko István szokás szerint a Suhanj! Csapatát erősítette, és bár korábban ért már el 1:40-en belüli eredményt is félmaratoni távon, most mindössze 10 másodperccel volt gyorsabb (1:59,08) Bóta Kingánál.

A külpolitikai csatározások mellett Szijjártó Péternek jut még energiája a teremfocira és a hosszútávfutásra is, és egyikben sem tűnik rossznak. A biztosan rendkívül elfoglalt miniszter nem is ment rosszul, 1:42,50-es idejére még politikai ellenfelei is csettinthetnek – talán még a melegebb éghajlatra elküldött luxemburgi kolléga, Jean Asselborn is.

Nemrég futós kisfilmmel jelentkezett Novák Katalin, aki szintén a kormányoldalt erősíti az Emmi családügyi államtitkáraként. Novák nem mellékesen nagycsaládos anyuka is, így is visszaért a Városliget fái közé 2 óra 9 perc 48 másodperc alatt, a női mezőny középső harmadának elején.

„A nemzet kockás inges forradalmár tanára”, Pukli István is szerelmese lehet a távnak, igaz, időeredményében még biztosan van tartalék, hiszen csak 1979-es születésű, ehhez képest 2 órán kívüli ideje csak a középmezőnybe sorolja őt.

A művészek között külön is megemlékezett a helyszíni hangosbemondó Lévay Viktória színművészről, aki 2:16,46-os idejét gravíroztathatja a célban átvett érem hátoldalára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.