Visszavonul Felipe Massa

A szívek bajnokának hívott brazil pilóta év végén, 250. futamán köszön el szeretett sportágától.

B.M.L.
2016. 09. 01. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felipe Massa nagy kedvenc volt mindig is Olaszországban, ugyanis az F1-ben tizenöt évet lehúzó brazil pilóta a Ferrarinál eltöltött éveiben volt a legeredményesebb. 2007-ben vb-címhez segítette csapattársát, Kimi Räikkönent, majd egy évvel később egy kanyar választotta el a világbajnokság megnyerésétől. 11 futamgyőzelme mellé 41 dobogós helyet, 16 első rajthelyet, 15 leggyorsabb kört ért el, és az örökranglistán jelenleg 1110 pont áll a neve mellett. Idén az összetettben a tizedik helyen áll 39 pontjával, és a bejelentése óta immár pontosan tudjuk, nyolc verseny van hátra a pályafutásából. Hozzánk, magyarokhoz nagyon kötődik, hiszen sosem felejti el, hogy a a 2009-es magyar nagydíjon elszenvedett súlyos balesetét követően az itteni orvosok áldozatos munkájának volt köszönhető a felépülése.

A brazil 2002-ben a Saubernél kezdte Formula 1-pályafutását, majd 2005 végén barátja, Rubens Barrichello idő előtti távozásával ülést kapott a Ferraritól 2006-ra. Nem akárki mellé szerződtették, hiszen Michael Schumacher csapattársaként kellett bizonyítania versenyről versenyre. Hamar belopta magát a tifosik szívébe, ugyanis első ferraris évében futamgyőzelmeket, első rajtkockákat és dobogós helyeket ért el, ám annak ellenére nem tudta nyolcadik vb-címéhez segíteni a 2006 végén visszavonult Schumachert, hogy mindent megtett érte. Nem úgy, mint a következő szezonban, amikor briliáns versenyzéssel csinált világbajnokot Kimi Räikkönenből. 2008 az ő éve lehetett volna, ám az utolsó futamon, Brazíliában hiába szelte át győztesként a célvonalat, Lewis Hamilton az immár szakadó esőben utolérte a száraz pályára való gumikon csúszkáló Timo Glockot az utolsó kanyarban, leelőzte, s így a brité lett a vb-cím.

A sportág történetének alighanem legdrámaibb fináléja után sokan a szívek bajnokának nevezték el Massát, aki egyetlen ponttal maradt le a világbajnoki elsőségről. Ám utólag kiderült, hogy a Renault csapat szingapúri ütközésbotrányával veszítette el leginkább a vb-t, nem pedig a brazil futamon. Sosem tudta ezt megemészteni, és ezek után nem véletlen, hogy az említett botrány legfőbb haszonélvezője, Fernando Alonso 2009-es érkezésével szinte azonnal távozott a Ferraritól. A Williamsnél folytatta, ahol az elmúlt két és fél szezonban ötször állt dobogón – utoljára éppen a hétvégi futamnak otthont adó Monzában tavaly –, és ő szerezte az időszak egyetlen rajtelsőségét a grove-i csapat számára.

„Nem véletlenül választottam a visszavonulásom bejelentésének helyszínéül Monzát. Tíz évvel ezelőtt ugyanitt egy versenyző szintén erről adott hírt, őt Michael Schumachernek hívják. Ennek a döntésnek volt köszönhető, hogy folytatódhatott a csodálatos ferraris karrierem. Nos, ezért döntöttem én is amellett, hogy itt jelentem be a visszavonulásom. Az elmúlt hónapokban sokat gondolkodtam a jövőmön, és úgy döntöttem, elég volt. Az élet rengeteg lehetőséget kínál nekünk, én pedig úgy érzem, itt az idő, hogy felálljak, és valami másba fogjak. Elég sok időm lesz eldönteni, mit csináljak a jövőben. Úgy érzem, a vb-cím kivételével mindent elértem pályafutásom alatt, amit csak elérhettem, és bízom abban, hogy amikor elérkezik a 250. futamom az év végén Abu-Dzabiban, büszkén tekinthetek majd vissza az F1-ben eltöltött tizenöt szezonomra” – fogalmazott Felipe Massa.

A Williams büszkén tekint a közös idényekre, és a csapat vezetői úgy vélik, nagyot nyertek azzal, hogy 2013 végén leigazolták a brazilt.

„Öröm volt Felipével együtt dolgozni, aki mindenkit megfertőzött a munkaszeretetével, az eredménycentrikusságával. Nem volt könnyű meghoznia ezt a döntést; az elképzelését tiszteletben tartjuk. Bárhová sodorja is az élet, már kitörölhetetlenül a Williams-család tagja marad, ahova bármikor visszatérhet” – jelentette ki Claire Williams, az istálló csapatfőnök-helyettese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.