Wigginst orosz hackerek miatt faggathatja a WADA

A Fancy Bear azt szivárogtatta ki róla, hogy asztmáját injekciókkal gyógyították.

MTI
2016. 09. 19. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben Tour de France-győztes sportoló szóvivője azt közölte, hogy Wiggins az ominózus kezelést a nemzetközi szövetség (UCI) jóváhagyásával kapta meg, triamcinolonkúrán esett át. Hozzátette: Wigginsnek azt a mondatát, hogy nem volt szüksége injekciókra, úgy kell érteni, hogy illegális intravénás injekciókra nem volt szüksége.

A 36 éves, visszavonulás előtt álló Wiggins előbb pályán lett háromszoros olimpiai bajnok, majd átnyergelt az országúti szakágra, 2012-ben Tourt nyert, és a londoni játékokon az egyéni időfutamban diadalmaskodott. A riói olimpián ismét pályán lett aranyérmes. Összesen nyolc ötkarikás érmével a legeredményesebb brit olimpikon.

Honfitársáról, a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ról szintén bizalmas adatokat közöltek a hackerek, ám a bringás fiziológusa, Jeroen Swart elmondta, a csoport olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek eleve nyilvánosak vagy már korábban hozzáférhetőek voltak, ráadásul a sportolónak nincs takargatnivalója.

Orosz hackerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és nyilvánosságra hozatalukkal fenyegetőznek. A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé – szerinte – egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, s azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal. Egyben tudatták, hogy „hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak”.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, az orosz kormány pedig elhatárolódott az akciótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.