A kormány magyar céggel építtetné meg Koszovó új stadionját

Magyarország 40 millió euró értékben, bő egy év alatt építene egy „Groupama Arénát” Pristinában.

HZS
2016. 10. 26. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány negyvenmillió euró kamatmentes kölcsönt adna a koszovói nemzeti stadion felépítésére, azzal a feltétellel, hogy a létesítményt egy magyar cég építheti fel – írja koszovói forrásokra hivatkozva az Index.

A pristinai létesítménnyel kapcsolatos elképzelések szeptember 14-én merültek fel. Ekkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium tanácsadói Koszovóba látogattak, az ország kulturális, ifjúsági és sportügyi minisztere, Kujtim Shala pedig arról tájékoztatta a magyar felet, hogy kölcsönök felvételéből fejlesztenék a koszovói sport infrastruktúráját.

A tárgyalások következő fejezetére Budapesten került sor. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde október 17-én fogadta Kujtim Shalát, látogatása alatt a koszovói politikus hazája nemzeti stadionjának építéséről is tárgyalt Deregán Gáborral és Szalai Istvánnal. Szalai a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) kormányzati kapcsolatokért és koordinációért felelős igazgatója, Deregán pedig főállásban a sport promóciójáért felel a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményénél. Kujtim programjának része volt a Groupama Aréna megtekintése, amelyet a magyar fél „nemzeti stadionként” mutatott be.

A Kosovan Football elnevezésű Twitter-oldal – amely minisztériumi forrásokra hivatkozva közöl híreket – arról írt, hogy Magyarország 40 millió euró értékben, bő egy év alatt épít egy „Groupama Arénát” Pristinában. A felajánlott 12,3 milliárd forintos kamatmentes kölcsön tényét a Twitter-oldal szerint a koszovói kulturális, ifjúsági és sportminisztérium is megerősítette.

Ám van egy feltétele a magyar állam kamatmentes kölcsönének: magyar cég kell hogy építse a stadiont, amely 25 ezer férőhelyes lesz, és tizenhárom hónap alatt készülne el.

Az Index az ügyben kérdést küldött külügyi tárcának. Az alábbi válasz érkezett: „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koszovói kollégákkal folytatott tárgyalásakor elmondta, nagyon sok olyan magyar vállalat van, amely jó referenciával rendelkezik a stadionépítésben. A felek abban állapodtak meg, hogy ha a pályázatokat kiírják, visszatérnek a kérdésre. Szijjártó Péter jelezte, hogy amennyiben magyar vállalatok a pályázatokon sikeresen szerepelnek, lehetőség van arra, hogy a magyar cégek exportfejlesztési célú finanszírozási összegeket vegyenek igénybe, amelyek jelentősen növelik versenyképességüket.”

A hírportál kiegészítésként megjegyzi, hogy sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem a koszovói minisztérium honlapján nincs információ Szijjártó balkáni útjáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.