Ártana a növényzetnek a francia stadionbővítés

Három nappal a munkálatok engedélyezése után ismét lefújták az építkezéseket.

MTI
2016. 10. 08. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három nappal azután, hogy Franciaország legmagasabb szintű közigazgatási bírósága engedélyezte a munkálatokat, egy másik testület megint elrendelte a felfüggesztésüket.

A Francia Teniszszövetség botrányosnak nevezte a legújabb határozatot, amely álláspontja szerint kétes körülmények között született, ezért azt kérte, hogy azonnal vonják vissza.

A bővítés akadályozása Párizs 2024-es olimpiai pályázatára is negatív hatással lehet, mert az ötkarikás játékokon és a paralimpián a teniszversenyek mellett kosárlabda- és rögbimérkőzéseknek is otthont adna a Roland Garros.

„Hosszú utat kell még megtennünk 2024-ig, de itt az ideje, hogy ez a zavaros bírósági ügy lezáruljon” – mondta Patrick Kanner sportminiszter.

A Francia Teniszszövetség öt évvel ezelőtt döntött a stadion bővítéséről, amelyet már a kezdetektől problémák öveznek, mert környezetvédő csoportok szerint a közeli Serres d’Auteuil botanikus kertben ártana a növényzetnek. A kertben lévő 19. századi üvegházak – amelyekben sokféle trópusi és egyéb növényt nevelnek – mindössze néhány száz méterre vannak a centerpályától. Legutóbb éppen a botanikus kertet tervező építész, Jean-Camille Formigé örökösei indítványozták a bíróságon a munkálatok betiltását.

„Ez egy nagyon szép projekt, és nagyon tévednek, akik azt mondják, hogy el akarjuk pusztítani a Serres d’Auteuilt” – jelentette ki a miniszter.

A tervek szerint az egész stadiont felújítják, 2020-ig tetőt építenek a centerpálya fölé, és új médiaközpontot alakítanak ki.

A nyolc és fél hektáros területen kialakított sportközpont 1928 óta ad otthont a francia nyílt teniszbajnokságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.