Az Eb meccse volt: már biztos érmes a magyar hölgypáros

Madarász Dóra Pergel Szandrával az oldalán vágott vissza Ni Xia Lianéknak.

2016. 10. 22. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti asztalitenisz-Eb női egyéni versenyének 64-es főtábláján a mi Madarász Dóránkat éppen az a Ni Xia Lian búcsúztatta, akivel páros partnerével, Pergel Szandrával egyetemben szembe kellett néznie a páros verseny negyeddöntőjében. A tét nem volt kicsi, éremért küzdött az ötödikként rangsorolt magyar duó a korábban kínai színekben csapat-világbajnoki címig jutó Ni és fiatal társa, Sarah De Nutte ellen.

A magyar kettős aztán nem látszott megijedni az elnyűhetetlen, 53 éves, balkezes, tollszárfogású „eurázsiai” hölgytől – 1991 óta luxemburgi, és svéd férje, Thomas Danielsson edzi sok-sok éve –, igaz, az első szettben 10-7-es állásnál Madarász befagyott, és 13-11-re kikaptunk.

Nivel egy réges-régi Európa-bajnokság döntőjében Bátorfi Csilla megismertethette vele a magyarok Istenét, és ha beugrottak neki az emlékek, ha nem, a második szettben repülőrajtot vettünk, és az 1-2 pontos távolságot mindig megtartva nyertük azt 13-11-re. Megbomlani látszott a luxemburgi páros egysége, Ni Xia Lian egyre indulatosabban magyarázott partnerének, így hiába volt igen ideges Pergel, fölényben voltunk.

A világranglistán 34. helyzett Póta Georgina jutott a legtovább az egyéni küzdelmekben. A 16 között azt a portugál-kínai Fu Yuval találta magát szembe, akiről jó és rossz emléket is őrzött: a '13-as Eb-n Yu győzött, szűk két éve egy világkupaverseny negyeddöntőjében viszont Póta. Már a második pontnál Gina kárára tévedett a játékvezető, amit nem hiába óvott meg a magyar. Ez teljesen megzavarta Yut, aki így simán kikapott az első szettben a nem is annyira jól játszó Pótától (11-5). A második szett ott kezdődött, ahol az első abbamaradt, az egyetlen nehézséget az okozta, hogy Gina komolyan vegye a játékot (11-2). Ezt követte Gina nem várt rövidzárlata, 6-0-s Yu-vezetésnél tenyerelte be első pontját, nem is csökkent ez a különbség a végéig (5-11). Póta Ginának a negyedik szettben kellett visszajönnie az „alvásból”, csukló irányába adott ütésekkel hergelte fel a tollszáras portugált (11-7). A mérkőzésben maradásért Yu egy különlegesen agresszív harcmodorra váltott, ezzel bele is rohant volna Póta Gina késébe, ha a magyar nem kezd el szervafogadásokat elrontani (5-11), jöhetett a hatodik szett, még mindig 3-2-es Gina-előnnyel. Sajnos ezt Gina megint rettentően simán (2-11) veszítette el, így jelentős lélektani hátrányból kezdte az utolsó játszmát. Ebben gyilkolászásba kezdtek mindketten, nyílt sisakos küzdelmet láthatott a Tüskecsarnok népe. 5-4-es Yu-vezetésnél cseréltek térfelet, de pajzsát előbb Yu találta meg, így ellépett és nyert is (7-11). Póta Georgina így a legjobb 16 között búcsúzott.

Meg kell jegyeznünk: a női párosok negyeddöntőjétől eltérő módon Póta mérkőzését nem tűzte műsorra az M4 sportcsatorna, helyette a Nyíregyháza – Puskás Akadémia NB II-es labdarúgó-mérkőzés szerepelt műsoron.

A harmadik szettben aztán önbizalomtól duzzadó játékot mutattunk, és alig pár perc alatt eljutottunk szettlabdáig, de hogy ne történjen meg az első játszmában látott blama, időt kértünk, és 10-8-nál, aztán gyorsan befejeztük (11-8).

A negyedik játszma Pergel black-outjával kezdődött, 8-0-ra elhúztak De Nuttéék, azután viszont teljesen kiengedtek, Pergel pedig felébredt, és egymásután ütötte a csuszához közeli pontokat. Az Európa-bajnokság eddigi talán legdrámaibb szettjében 12-10-re győztünk. Már 3-1 volt a szettarány az Eb-éremért, bronzmeccs ugyanis nincs a tornán.

Jött aztán a veszedelmes ötödik szett, ahol szorgalmasan felépített előnyüket Niék nem hagyták elveszni (11-9 oda). A hatodik játszma derekán De Nutte látványosan összeszedte magát, és Ni Xia Lian segítsége nélkül is megleckéztette az ütéseit (alig) fogadó Madarászt.

Döntő játszmára került sor tehát. A kulcsfontosságú első pont óriási üdvrivalgásra talált a Tüskecsarnokban, de De Nutte nem tudott visszaesni, Pergel Szandra pedig szervát is rontott a nagy kapkodásban. 4-4-nel értük utol őket, és 5-4-es magyar vezetésnél cserélhettünk térfelet és felállást is. A lélektani előny a magyar kettősnél volt, a rétestészta hosszúságúra nyúlt mérkőzés viszont alig akart eldőlni. 5-5, 6-6 és 7-7 után először Niék szakadtak el először két pontra, de De Nutte idegent szervált 9-8-nál, Ni Xia Lian pedig elrontotta a következő fogadást, 10-9 után pedig az első meccslabdát megcsinálta a magyar páros, amely így már biztosan páros a budapesti Eb-n.

Egy német kettős ellen délután 16.15-kor következik az elődöntő! Madarász Dórának sikerült a visszavágás Ni Xia Lian ellen.

Pergel Szandra (M4 Sport): – Ennél izgalmasabb nem is lehetett volna, de az első szett elbukása után volt olyan pont, amikor biztos voltam benne, hogy győzünk. Tegnap voltunk nassolgatni…

Madarász Dóra (M4 Sport): – Nagyon sok hullámvölgy volt ebben a mérkőzésben. 3-1-es szettaránynál 8-5-re is vezettünk. De döntő szett 9-9-nél nem nekünk akadtak gondjaink. A hitünk volt a döntő. Az elődöntőben bármi megtörténhet, lesz esélyünk.

Pergel, Madarász – Ni, De Nutte (luxemburgi): 4:3 (11-13, 13-11, 11-8, 12-10, 4-11, 9-11)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.