Beindulnak az NBA-óriások

A Bryant–Garnett–Duncan trió nincs többé. Van helyette James–Curry párviadal. Kezdődik a kosárőrület.

Énekes András Előd
2016. 10. 26. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz év után először indul el úgy az NBA alapszakasza, hogy nincs ott a mezőnyben a sportág emblematikus figurája, az idén visszavonult Kobe Bryant. Kevin Garnett és Tim Duncan is szögre akasztotta kosarascipőjét, így néhány legendával kevesebb fog szerepelni a 2016–17-es szezonban.

LeBron James viszont ott lesz, az utóbbi évtized legjobb kosarasa tavaly történelmi tettet hajtott végre a Cleveland Cavaliersszel, hiszen a nagydöntőben 3-1-es hátrányból sikerült fordítaniuk, és 4-3-as összesítés megkaparintották a bajnoki gyűrűt, James pedig beváltotta az ohiói város belé vetett hitét, a Miamival szerzett két bajnoki győzelme után a Clevelanddel is felért a csúcsra. Az esélyesebb egy hajszálnyival akkor is a Stephen Curryvel felálló Golden State Warriors volt, amely címvédőként alapszakaszrekordot döntve (73-9) simán masírozott be a rájátszásba, majd a döntőbe.

Az Nba.com megint megtartotta a csapatvezetők körében az idény eleji közvélemény-kutatását az előttünk álló szezon legnagyobb kérdéseiről, és a válaszok 69 százaléka szerint a Golden State a végső győzelemre legesélyesebb csapat – ahogy az elmúlt két szezonban is. Választásuk a tavalyi alapszakaszrekord fényében nem meglepő, s az Oklahoma Cityből szerződtetett Kevin Durant személye is nagyban benne lehet a döntésben.

Az olimpiai és világbajnok Durant hosszú évek óta bajnoki gyűrűre pályázott, de hiába volt négyszer a szezon legeredményesebbje, és egyszer legértékesebbje (MVP), a Thunder egyetlenegy alkalommal került nagydöntőbe – 2012-ben –, akkor is vereség lett a vége a Miami Heat ellen. LeBron James mögött Kevin Durantet tartják a sportág legkomplettebb, legértékesebb játékosának, aki a „könnyebb utat” választva elfogadta a Golden State Warriors ajánlatát.

Hogy miért könnyebb? Az előző két szezon legértékesebb játékosa, Curry rekordot rekordra halmoz, lassan a kosárlabdasport valaha volt legjobb irányítójátékosának kiáltják ki – sokan már most annak tekintik –, mellette pedig folyamatosan klasszis teljesítményt nyújt Klay Thompson és Draymond Green is. Persze Andrew Bogut és Harrison Barnes is ott van a legjobbak között, de a fizetési sapka miatt mindkettejüknek távoznia kellett, hogy Durant Oaklandbe költözhessen.

A Warriors sztárjai az előszezonban vívott, Los Angeles Lakers elleni meccsükön egyébként harminc másodperc alatt tulajdonképpen az egész ligának demonstrálták, hogy mire számíthatnak tőlük idén.

Curry hármast dob, ezután Durant blokkol, Curry passza után zsákol, majd Curry szerel, és végül Thompson szerez hárompontost. Félelmetes.

Itt van egy néhány perces varázslat instagrames videója, alább pedig a teljes meccs összefoglalója:

Az alapszakasz első meccsét ennek ellenére egészen sima, 129-100-as vereséggel kezdte a Warriors, bár az is tény, hogy az ellenfél a szezon előtti erősorrend (power ranking) harmadik helyére rangsorolt San Antonio Spurs volt. Van még hova csiszolódniuk a csapat sztárjainak, és az még továbbra is kérdés, hogy a két nagyobb labdaigényű játékos, Curry és Durant hogyan osztja meg egymás között a támadások végigjátszását, bár két ilyen kaliberű kosaras vélhetően meg fogja oldani ezt a feladatot.

A Keleti Főcsoport legjobbjának tartott, címvédő Cleveland Cavaliersről sem szabad megfeledkezni, ha a szezon végső esélyeseit vesszük számba, a szakma megint őket várja a főcsoport élére, vagyis a tavalyi nagydöntő megismétlődésére számítanak a legtöbben. LeBron James három megnyert és négy elveszített döntő után minden bizonnyal szeretné egalizálni a statisztikáját. Személyes célja lehet még, hogy megszerezze ötödik MVP címét, amivel beérhetné minden idők legjobbját, Michael Jordant.

A szezon nagy hiányzója – a visszavonult Bryant–Garnett–Duncan trió mellett – Chris Bosh lesz, aki nem kapott engedélyt a Miami Heat orvosi stábjától, mert vérrögöt találtak a tüdejében. A nemrégiben toronymagas esélyes floridai csapatból ráadásul a liga egyik legjobb dobóhátvédje, Dwyane Wade is távozott, méghozzá a Chicago Bullshoz, ahol a Boston korábbi nagyszerű irányítójával, Rajon Rondóval állhat össze.

Nagy szezont jósolnak az évek óta bivalyerős, Blake Griffin fémjelezte LA Clippersnek, és a dinamikusan fejlődő Utah Jazznek is, de utóbbi pofonba szaladt bele a nyitányon a Portland Trail Blazers ellen, akiknél Damian Lillard 39 pontot szórt.

Ha már a jövőről beszélünk, Ben Simmonst draftolták egyébként első körben a júniusi játékosbörzén. A fiatal erőcsatár a Philadelphia 76ers csapatában mutathatja meg, mire képes, de érdemes lesz figyelni a második körös választott Brandon Ingramra is a Los Angeles Lakersben.

Érdekesség még, hogy az egyébként jellemzően zárkózott amerikai sportkultúra hagyományait némileg elhagyva a tavalyi évhez hasonlóan más kontinenseken is rendeznek NBA-mérkőzést, egyfajta gesztust gyakorolva a liga növekvő népszerűsége miatt. Londonban egy, Mexikóvárosban pedig két meccset fognak rendezni januárban. A móka tehát elkezdődött a tengerentúlon, nagyon ajánlott már az alapszakasz meccseit is figyelemmel követni, csak győzzük követni a Sport1 közvetítéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.