Csökkentették Sarapova eltiltását

A sportoló április 26-tól ismét versenyezhet.

MTI
2016. 10. 04. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sarapova fellebbezése ügyében hozott CAS-döntésről Samil Tarpiscsev, az orosz szövetség elnöke számolt be kedden.

„Életem egyik legbonyolultabb időszakán vagyok túl. A tenisz a szenvedélyem, nagyon hiányzott, és számolom a napokat a visszatérésemig” – nyilatkozta a játékos, miután megtudta, hogy 24-ről 15 hónapra enyhítette eltiltását a CAS.

„Tanultam az esetből, és remélem, az ITF is így tesz” – hangsúlyozta Sarapova, aki a nemzetközi szövetség eredeti határozatát korábban „igazságtalanul keménynek” nevezte. Hozzátette: mindvégig vállalta a felelősséget azért, hogy nem tudta, a gyógyszerben, amit tíz évig szedett, tiltott anyag van.

„Most, hogy a vizsgálat lezárult, bízom benne, hogy az ITF és a többi doppingellenes teniszhatóság tanul az én esetemből. Megtanulják, amit más szövetségeknek sikerült, és több teniszező nem fog keresztülmenni azon, amin én átestem.”

A volt világelső, akit a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) júniusban két évre tiltott el doppingvétség miatt, azért fordult a lausanne-i testülethez, mert szerinte a vizsgálat bizonyította, hogy nem teljesítményfokozás céljából használt tiltott szert, illetve azt is, hogy tudtán kívül doppingolt.

A 29 éves Sarapova az elsők között bukott meg a decemberben tiltólistára került meldonium nevű szerrel. Doppingtesztje januárban, a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon lett pozitív. Azzal védekezett, hogy a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.