Fizetne 133 milliót egy fadarabért?

Valaki megtette: Joe Jackson baseballütője közel 600 ezer dollárért kelt el.

MTI
2016. 10. 20. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ütőt a Christie’s aukciós ház által meghirdetett kétnapos, baseballereklyéket áruba bocsátó árverésén egy online licitáló szerezte meg 583 500 dollárért (133,38 millió forint).

A „Cipő nélküli Joe”-ként is ismert játékos 1908 és 1920 között szerepelt az MLB-ben, s karrierjének egy eltiltás vetett véget. Jacksont – hét csapattársával együtt – azért marasztalták el, mert a liga gyanúja szerint másokkal együtt eladta az 1919-es nagydöntőt (World Series), melyet csapata, a Chicago White Socks elveszített a Cincinnati Redsszel szemben. Később több olyan bizonyíték is előkerült, amely a játékos ártatlanságára utalt, ráadásul a bíróság 1921-ben felmentette őt és társait a vádak alól, az MLB azonban ezek után mégis örökre eltiltotta Jacksonékat.

Az 1917-ben a White Socksszal bajnoki címet nyert Jackson mind a mai napig a liga történetének harmadik legjobb ütőátlagával (35,6 százalék) rendelkezik.

Ütője azért is lehetett ennyire értékes, mert csupán két ilyen sportszere maradt meg, s a most megvásárolt az egyetlen, melyen Jackson teljes aláírása is megtalálható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.