Formula 1: Ricciardo nyert Malajziában

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a vasárnapi malajziai nagydíjat.

MTI
2016. 10. 02. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 éves Ricciardo ebben a szezonban először, pályafutása során negyedszer nyert futamot. Mögötte csapattársa, a holland Max Verstappen lett a második, Rosberg zárt harmadikként. A Mercedes Hamilton kiesése miatt így még nem nyerte meg a konstruktőri vb-címet.

A rajtnál az élről induló Hamilton magabiztosan megtartotta vezető pozícióját, az ötödik helyről startoló Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres vb-győztes versenyzője viszont túl nagy lendülettel érkezett az első kanyarba, miközben Verstappent igyekezett megelőzni. Vettel az autójának bal elejével eltalálta a második helyen elforduló Rosberg autójának jobb hátulját, s mivel a Ferrari bal első kereke kitört, Vettelnek fel is kellett adnia a versenyt. Rosberg az ütközés miatt visszaesett az utolsó helyre, Verstappen pedig közben a csapatrádión őrültnek és idiótának nevezte a ferrarist.

A mezőny két körön keresztül a virtuális biztonsági autó miatt lassabban haladt, néhányan ezt az időszakot választották a bokszba hajtásra. A sorrend az újraindítás után Hamilton, Ricciardo, Verstappen volt az első három helyen, Rosberg a tizenhatodikon haladt, de azonnal megkezdte a felzárkózást.

Az élcsoportban Verstappen nagyon korán cserélt kereket, a többiek a 16. és a 21. kör között jártak először a bokszban. Az eltérő taktikával küzdő Verstappen a 27. körben kapott ismét új abroncsokat, így visszaállt a korábbi sorrend az élcsoportban: Hamilton vezetett Ricciardo és Verstappen előtt. Időközben Rosberg feljött, s már az ötödik pozícióban száguldott.

A 41. körben Hamilton motorhiba miatt kiállni kényszerült az élről, Ricciardo vette át a helyét, mögötte pedig csapattársa volt a második, a harmadik helyen pedig Rosberg haladt. A hajrában az élen már nem változott a helyzet, de Rosberg utólag 10 másodperces időbüntetést kapott, a versenybírók szerint túl agresszívan előzte a futam korábbi szakaszában Räikkönent, a manőver közben meg is lökte. A Mercedes-pilóta több mint 10 másodperccel végzett a negyedik Räikkönen előtt, így a büntetés ellenére dobogóra állhatott.

A pályafutása 300. Formula 1-nagydíját teljesítő brit McLaren-pilóta, Jenson Button pontszerző, kilencedik helyen zárt.

A vb a jövő hétvégén folytatódik Japánban, Szuzukában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.