Gyurta Dánielt mégsem nyelte el a föld

Edzői november elejére várják pihenő tanítvány hívását a közös munka folytatására. Remélhetőleg nem hiába.

2016. 10. 13. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg háromszoros olimpiai aranyérmes úszónk, Hosszú Katinka napjában közli a Facebookon a különböző versenyeken aratott úszósikereit, egy másik nagy bajnok, Gyurta Dániel jelenleg más úton jár.

Az elmúlt tizenhárom évben nem tartottam egyben hosszabb pihenőt, mint ami Rio óta eltelt. Most úgy érzem, kell még egy kis szünet, kikapcsolódás. Néha már lemegyek az uszodába, de még néhány hétig nem kezdem újra az edzéseket. Viszont azután feltöltődve és teljes erőbedobással a jövő évi budapesti vb-re és az addigi versenyekre készülök.

Szeptember 16-án ezzel a poszttal ment „a nemzet Danija” szabadságra, az elmúlt napokban pedig hol a Vatikánból kaptunk róla híreket, hol öccse, Gergely világkupasikereiről értesítette követőit. A szabadságból eltelt négy hét, így kíváncsiak voltunk, edzésbe állt-e már a londoni olimpián világcsúccsal bajnoki címet szerző mellúszónagyság.

A Rióban 200 és 100 méteren is csak tizenhetedik helyen végző, s így már az előfutamok során elbúcsúzó Gyurta szakmai felkészítéséért több szakember is, a Kovácshegyi Ferenccel együtt dolgozó Virth Balázs és a betegségéből az olimpia előtt visszatért Széles Sándor felel, tőlük tájékozódtunk a mostani helyzetről.

„Daniról jelenleg nem sokat tudni, nyaralgat erre-arra, pihen” – közölte megkeresésünkre Széles Sándor. Az edző a sajtóból értesült arról is, hogy Gyurta Dániel a közelmúltban Rómában járt egy, a hit és a sport kapcsolatáról szóló konferencián. Széles úgy tudja, valamikor novemberben kell leülniük négyesben Kovácshegyivel, Virthtel és Gyurtával, hogy megbeszéljék a továbbiakat, addig nem folyik szakmai munka.

Gyurta gyenge olimpiai teljesítményét követően komoly feszültség látszott kialakulni a Virth–Kovácshegyi-féle csapat és Széles között, utóbbi nem vállalta a felelősséget az olimpiai formáért, mert állítása szerint nem az ő edzésterve szerint zajlott a felkészülés. Gyurta Dániel reagált a megjelentekre, és önkritikát javasolt Szélesnek, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az úszó korábbi tündöklésében. Majd gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől, több újság is kereste, de a hírek szerint még edzőinek sem veszi fel a telefont.

A Gyurtán kívül két másik olimpikonunkkal, Gyurta Gergellyel és a bronzérmes Kapás Boglárkával is napi szinten foglalkozó Virth Balázs megerősítette, amit Széles is mondott: az úszó valóban pihen, azt viszont cáfolta, hogy Gyurtát elnyelte volna a föld.

„Szeptemberben találkoztunk utoljára, de azóta is rendszeresen beszélünk telefonon. Október vége, november eleje lehet az az idősáv, amikor minden érintett ráérhet, és leülhetünk beszélni mind” – részletezte a Széles által elmondottakat. Igaz is: Virth és Kovácshegyi világkupaversenyekre utazik tanítványaival, ahonnan csak október 27-én jönnek haza, november 2-án pedig rövidpályás országos bajnokság kezdődik Százhalombattán, kézenfekvő volna, hogy a hónapforduló táján találnak mindenkinek megfelelő időpontot.

Gyurta feladatai egyébként megsokasodhattak azzal, hogy beválasztották a NOB sportolói bizottságába, így Virth számára nyilvánvaló, hogy amíg Daninak nem kell edzenie, minél több ilyen irányú kötelezettségének is igyekszik eleget tenni, találkozókat bonyolít le.

A szakember arról is beszélt, hogy egy esetleges novemberi munkakezdéssel mikorra hozható csúcsformába Gyurta Dániel. „November-december a felhozás időszaka lehet, versenyre pedig tavaszra készülhet fel. Úgy gondolom, rajthoz állhat a jövő júliusi budapesti vb előtti országos bajnokságon és a Budapest Openen is, ezenkívül rendeznek rangos versenyt Rómában és Barcelonában, ezekkel a megmérettetésekkel korábban szimpatizált. Az biztos, hogy ha Gyurta Dániel úszni szeretne, akkor éremért fog a jövő nyáron” – tette egyértelművé Virth Balázs.

Szóra bírtuk az úszó „magánéleti válságáról” értekező bulvársajtóban megjelentekkel kapcsolatban is. Virth azt mondta, Gyurta Dániel a magánéletéről soha senkinek nem nyilatkozott, ezért ezeket az írásokat nem is tartja elegánsnak, egyébként pedig nem gondolja, hogy a versenyző teljesítményét bármi ilyen történés befolyásolná.

A pihenőidejét töltő sportoló korábban édesapján keresztül volt elérhető az MNO számára, ezúttal így sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.