Hullanak a fejek az orosz doppingbotrány miatt

Az orosz sportminiszter-helyettes lemondott. Tanácsadóját már korábban felfüggesztette Putyin.

MTI
2016. 10. 24. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagornihot állásában még júniusban Vlagyimir Putyin elnök függesztette fel Natalija Zselanova doppingügyi miniszteri tanácsadóval együtt az úgynevezett McLaren-jelentés nyomán. Ebben az akkori sportminiszter-helyettest kulcsszereplőnek nevezte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott független bizottság, amely azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. Nagornih a jelentés szerint rendszeresen értesítést kapott a pozitív doppingesetekről, s döntést hozott arról, „ki látná hasznát az ügy elkendőzésének és ki nem”.

Orosz súlyemelők és atléták – egy kivétellel – a doppingbotrány miatt nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban is csak a nemzetközi szövetségek egyéni elbírálása alapján indulhattak. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy, mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz kormány honlapjának beszámolója nem tett említést a doppingbotrányról, csak annyit jegyzett meg, Nagornih maga kérte leváltását, amelyet Dmitrij Medvegyev kormányfő aláírt.

Nagornih korábbi felettesét, Vitalij Mutkót múlt szerdán léptették elő sportminiszterből a sportért, turizmusért és ifjúságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettessé. Mutkót a WADA jelentéstevője, Richard McLaren azzal vádolta meg, szintén szerepet játszott a doppingügyekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.