Kijutottak az Eb-re a női röplabdások

A magyarok tavaly 28 év szünet után szerepeltek újra az Európa-bajnokságon.

MTI
2016. 10. 09. 21:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok tavaly 28 év szünet után szerepeltek újra az Eb-n, akkor Belgiumban a nyolcaddöntőig jutottak.

Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:

-----------------------------------------

Magyarország-Románia 4-1 (-14, 22, 25, 19, 13) – aranyjátszmában

A magyar válogatott a múlt szombati első mérkőzésen három játszmában kapott ki, de mivel a szabályok értelmében a 3-0-s és a 3-1-es győzelem azonos értékű, az Érd Arénában 4-0-ra vagy 4-1-re – azaz mindenképpen aranyszettben – kellett nyernie a továbbjutáshoz.

A magyar csapat gyorsan nehéz helyzetbe hozta magát, hiszen az első játszmában rengeteg pontot „ajándékozott a vendégeknek”, akik így 29 perc alatt karnyújtásnyira közelségbe kerültek az Eb-részvételtől.

A második játszmára felpörgött a magyar válogatott, és először a találkozó folyamán megszerezte a vezetést, az első technikai szünethez érve pedig öt pont volt az előnye (8-3). A különbség egészen a szett közepéig megmaradt, a románok azonban kissé váratlanul megkezdték a felzárkózást, és egyetlen pontra megközelítették a magyarokat (20-19). A hajrát ugyanakkor a jobban koncentráló hazai csapat bírta jobban – a román szakvezető egy büntetőpontot is „kimutogatott magának” –, és egyenlített.

A harmadik felvonás rendkívül magas szintű labdamenetekkel, kiélezett pontokkal kezdődött. A románok kezdtek jobban, így Jan De Brandtnak 4-8-nál időt kellett kérnie. Sorozatban négy ponttal egyenlített is a magyar válogatott. Ezt követően sokáig fej fej mellett haladtak , a románok azonban 18-18 után három ponttal elléptek. A magyarok csak egy pontra tudtak felzárkózni, Dobi Edina rossz nyitása után pedig két szett- és meccslabdához jutott a rivális. Az elsőt Nagy Eszter ütésével hárította a magyar csapat, majd ugyancsak az ő blokkja már az egyenlítést eredményezte (24-24). A következő román meccslabdánál a vendégek hibáztak, majd Szakmáry Gréta ütését követően a magyar csapat jutott játszmalabdához, a románok keze pedig újra „megremegett”.

A negyedik játszmában továbbra is szoros csatát vívtak egymással a felek, az első technikai szünethez kétpontos hazai előnnyel érkeztek meg a csapatok. A magyarok lendületbe jöttek és 13-9-re elhúztak, és összességében magabiztosan nyerték a szettet.

A szabályok értelmében így egy 15 pontig tartó, mindent eldöntő aranyszettben dőlt el az Eb-szereplés: a közönség extázisban tombolt, a magyar csapat pedig nagyszerűen küzdött, az első technikai szünetben már 5-2-re vezetett. A különbség maradt, Dobi Edina blokkjával pedig öt pontra került a csapat a bravúrtól (10-6). A románok azonban egy nagy sorozattal háromszor is egy pontra feljöttek (11-10, 12-11, 13-12), majd utol is érték a hazaiakat. Szakmáry Gréta ütése után először aztán a magyarok nyithattak az Eb-szereplésért, és egy elképesztő labdamenet végén Szakmáry újabb bombája román kézről az oldalvonal mellé pattant, ez pedig Magyarország továbbjutását jelentette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.