Kikapott a Fradi és a Vidi, győzött a Vasas

A címvédőt idegenben verték.

MNO
2016. 10. 15. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívül aktívan kezdő Haladás védekezésre kényszerítette a Ferencvárost, az első húsz percben csak Dibusz bravúrja vagy – háromszor is – a kapufa mentette meg a vendégeket a góltól. Ha támadott az FTC, ezt körülményesen és ötlettelenül tette, nem is tudott helyzetet kidolgozni. A 35. percben Williamset kénytelen volt lecserélni Mészöly Géza, aztán pár másodperccel később, teljesen váratlanul 11-eshez jutottak a fővárosiak, miután Hegedűs buktatta Djuricint a 16-oson belül. A sértett által elvégzett büntetőt lábbal hárította a sérült Király Gábor helyett védő Rózsa Dániel.

A második félidő két ferencvárosi kapufával és Rózsa-bravúrokkal kezdődött, de – ismét kissé váratlanul – a Haladás szerzett gólt, miután egy szögletet követően Gaál a kapuba juttatta a labdát. Thomas Dollt, a vendégek reklamáló vezetőedzőjét a lelátóra küldte Solymosi játékvezető, nyolc, illetve 14 perccel később pedig a második sárga lapját begyűjtő Nalepa és Dilaver is mehetett zuhanyozni. A Haladás kihasználta kettős emberelőnyét, megduplázta góljai számát, s ezzel – megérdemelten – begyűjtötte a három pontot. A végén Varga Rolandot hordágyon kellett levinni, így a címvédő nyolc emberrel fejezte be az összecsapást.

Amíg a sereghajtó hazaiak rossz sorozatuknak vetettek véget, addig a vendégeknek a jó szériája szakadt meg, ugyanis öt veretlen meccs után maradtak alul a Diósgyőr–Videoton meccsen.

Többnyire a Videoton irányította a játékot, de Scepcovic bő tíz perc után kihagyott nagy helyzetét leszámítva nem tudott komoly lehetőségeket kialakítani. A szünetig nagy volt a küzdelem, azonban többnyire a mezőnyben „birkóztak” egymással a játékosok.

A hazaiak támadóbb szellemben kezdték a második félidőt, egy ízben Kovácsiknak kellett bravúrosan mentenie. A DVTK agilisabb játéka jót tett a meccsnek: mindkét csapat ígéretes támadásokat vezetett, több helyzet is kialakult, ezek közül a diósgyőriek használtak ki egyet, sőt, a hajrában egy gyors ellentámadás végén Elek bebiztosította a győzelmet a kifejezetten jó iramú mérkőzésen.

Megosztozott a pontokon a Budapest Honvéd és a vendég Újpest; az 1-1-es döntetlen után a két csapat továbbra is az ötödik, illetve hatodik helyen tanyázik a tabellán, a Honvéd két ponttal előzi meg fővárosi riválisát.

Kevés eseményt hozott az első félidő. A játékot a Honvéd próbálta irányítani, ám a lila-fehérek védelmét nem tudta feltörni a hazai csapat, mint ahogy az Újpest szórványos támadásai sem jártak eredménnyel.

A második játékrész elején Lázok ugrott ki a leshatárról, s lőtt gólt, így gyorsan előnyhöz jutottak a vendégek. A hazaiak ezt követően nagy energiát mozgósítottak a fordításért, Lanzafame gyönyörű szabadrúgásgóljával még a hajrá előtt egyenlítettek, ezt követően azonban már csak kisebb helyzetekig jutottak, s már a lila-fehérek sem találtak újra a kapuba.

Ötgólos mérkőzésen nyert a Vasas az MTK Budapest ellen. Az éllovas a bajnoki nyitányon – idegenben – is le tudta győzni fővárosi riválisát.

Eseménydús első félidőt láthatott a csaknem négyezer fős közönség, mindkét csapat lendületesen támadott, törekedett a gólszerzésre, ami ötször össze is jött. Az MTK kétszer is vezetett, de mindkétszer egyenlített a Vasas, amely végül előnnyel vonulhatott az öltözőbe.

A második játékrész sem volt unalmas, az MTK helyzeteket dolgozott ki, megpróbált egyenlíteni, miközben a Vasas sem adta fel a gólszerzés lehetőségét. A hazai csapat, amely emberhátrányban fejezte be a mérkőzést, győzelmével növelte előnyét a tabella élén.

A Paks hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Debrecennel. A tolnaiak ezzel a mezőnyben egyedüliként továbbra is veretlenek saját közönségük előtt, igaz, ez volt az ötödik döntetlenjük.

Komoly védelmi hibát követően a hazaiak gyorsan megszerezték a vezetést, így a Debrecen hamar rákényszerült arra, hogy jelentős energiákat mozgósítson az egyenlítés érdekében. A hajdúságiak ennek megfelelően mezőnyfölénybe kerültek, de nem tudták feltörni a hazai védelmet.

A Debrecenben a félidőben pályára lépett a nemrég szerződtetett, 81-szeres szlovák válogatott Robert Vittek, akinek két percre sem volt szüksége ahhoz, hogy góllal mutatkozzon be a magyar élvonalban.

A gyors egyenlítés után lendületbe jött a Debrecen, de a játékrész közepére újra kiegyenlítetté vált a játék. A hajrában mindkét csapat a győzelemre hajtott, közelebb ehhez a hazaiak álltak, de a csereként pályára lépett Jelena Richárd nagy helyzetben hibázott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.