Magára haragítja-e a magyar drukkereket az új román kapitány?

Ambros Martín, a Győri ETO trénere addig nem nyugodott, amíg nem lett szövetségi kapitány.

G.B.
2016. 10. 05. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán bemutatták Bukarestben, a kézilabda-szövetségben a női válogatott új kapitányát, a Győri Audi ETO trénerét, Ambros Martínt, és a szerződést is aláírták vele. A spanyol mester a távirati iroda tájékoztatása szerint kifejtette: néhány éve vágyik arra, hogy egy válogatottal kijusson az olimpiára, ahol játékosként nem adatott meg neki a részvétel. Úgy vélekedett, a román válogatottal jó esélye van, hogy teljesítse álmát. Mivel szereti a Győr szurkolóit és a magyar drukkereket, nem örülne, ha megharagudnának rá. Hangsúlyozta: az újabb feladata nem valaki ellen irányul, pusztán ki akarta próbálni ezt az újabb szakmai kihívást.

Kifejtette: fennállt az a lehetőség, hogy őt válasszák magyar szövetségi kapitánynak, de végül a magyar szövetség a dán Kim Rasmussent bízta meg a feladattal, akit – mint mondta – támogat és tisztel.

Ambros Martín szerint nem jelent gondot neki a kettős feladatvállalás, és százszázalékos erőbedobással el tudja végezni a munkáját Győrben és Romániában is. Emlékeztetett, hogy amikor a versenynaptárban a válogatottak játszanak, akkor a Győrnél szinte játékosok nélkül marad, és ez olyan időszak, amelyet szövetségi kapitányként új szakmai tapasztalatszerzés érdekében tud hasznosítani.

Martín új feladatával – bár hivatalosan ezt nem közölte a klub – a győriek vélhetően nincsenek teljesen kibékülve. Keddi közleményükben azt írták, „az ETO KC elnöksége megvizsgálta a tréner szerződését – amelyet az előző elnök kötött –, és megállapította, hogy nincs lehetősége Martín romániai szerepvállalását megvétózni.” Ez nem a szokásos „jó munkát és sok sikert kívánunk neki” típusú reakció, így megkértük az ETO-t mondják el a véleményüket a hirtelen jött felkérésről. A zöld-fehéreknél továbbra sem szeretnék hosszabban kommentálni a történteket, így maradnak a kétségek: vajon a spanyol tréner, amellett, hogy jogi akadálya nincs az új munkájának, kérte-e a klub az áldását a megbízatásra? A közlemény nem ezt sejteti. Viszont valószínűnek tűnik, hogy az edző nem most szólalt meg utoljára az ügyben, még Bukarestben is külön kitért rá, hogy nem akarja megsérteni a magyar szurkolókat.

Ambros Martínt egyébként már tavaly erőteljesen csábította a román szövetség, de ő ellenállt, mert akkor még úgy látta, nem tudja egyidejűleg ellátni a világ egyik legjobb klubcsapatának edzői teendőit és a szövetségi kapitányi feladatokat. Aztán idén néhány meccs erejéig leült a Németh András távozásával megürült magyar válogatott kispadra – Elek Gáborral együtt. Már ekkor is látszott, nagyon élvezi, hogy egy nemzeti csapatot irányíthat. Most folytathatja ezt a munkát, kicsit keletebbre.

„Úgy vettem észre, hogy az ETO-nál is értik a motivációmat, van, aki jobban, más talán kevésbé, de nem is a támogatásukat vagy a lelkesedésüket várom el, hanem csak annyit, hogy tartsák tiszteletben a döntésemet. Nem az a fajta ember vagyok, aki megváltoztatja a véleményét vagy elnyomja az érzéseit annak érdekében, hogy valakinek, valakiknek megfeleljen, és úgy érzem, ezt el is fogadták a klubnál.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.