Nagy bravúrral fordított a Győr Bukarestben

Kiss Éva góljai megmentették a meccset, így 27-24-re nyerni tudott az ETO a BL-döntő „visszavágóján”.

Arday Attila
2016. 10. 28. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak mindig örülünk, ha egy magyar kézilabdázó nagy csapatban fontos szerepet kap, de annak sohasem, ha ezt súlyos sérülés előzi meg. Ilyen furcsa, kettős érzéssel követhettük nyomon Kiss Éva parádéját a Győr kapujában a bukaresti Bajnokok Ligája-rangadón, a tavaszi, budapesti BL-döntő „visszavágóján”.

Az egyébként világklasszis Kiss Éva a norvég Kari Aalvik Grimsbo mögött korábban háttérbe szorult a Győri Audi ETO-nál, Grismbo viszont ijesztő sérülést szenvedett el a meccs elején.

A bukaresti együttes akkora elánnal rohamozta a győri falat, hogy a kapus térdére esett egy csapattársa. Csak a kisebbik baj volt, hogy büntetőt ítéltek a játékvezetők: Grimsbo arcán mindjárt látszott, le kell vinni a pályáról, és nem térhet vissza. (Amikor elterült a pályán, nem verte a látványosan a földet, ahogyan az álsérültek szokták a modern sport szokása szerint.) A csarnok sarkába zsúfolódott százharminc magyar drukker a becenevét skandálva vigasztalta, hamarosan viszont Kiss Éva védéseiben lelte örömét.

Így sem mutatott jó képet a meccs, a szünet előtt tizenöt percen át mindössze két gólra volt képes az ETO, a kétgólos előnyéből ötgólos hátrány lett, időnként kilátástalan támadójátékkal. Nem volt barátságos a légkör, az ETO gyakran emberhátrányban védekezett, sok gólt még így sem kapott, de valakinek végre be kellett indítania a gólgyártást.

Érdemes volt figyelni az arcokat a szünetben is, a bukaresti játékosok felszabadult mosollyal mentek az öltözőbe, a győriek gondterhelten.

Görbicz Anita helyett Nycke Groot irányított a második félidőben, Eduarda Amorim pedig – akit az első félidőben kétszer is kiküldtek a játékvezetők, így már csak egy dobása volt a védekezésben – elkezdett támadni, és lőni a gólokat. Az ősz egyik legnagyobb fordítása lett ebből az amúgy is rengeteg érzelmet kiváltó meccsből, amely Ambros Martín győri edző számára különös jelentőséggel bírt. Egyrészt nyilvánvalóan vissza akart vágni a hetesekkel elbukott BL-döntőért, másrészt győri megítélésén is volt még mit javítani, miután októberben kinevezték román szövetségi kapitánnyá.

Ami korábban a Bukarestnek nagy sikert hozott a Rosztov ellen, most a veszte lett. Amikor az orosz csapat kapus nélkül, hét a hat ellen támadott a román ellen, két gólt is kapott az üresen hagyott hálóba. Most a második félidőben viszont a győriek vették be kétszer hasonló szituációban a magára hagyott kaput.

Az utolsó negyedórára a bukaresti háló elé álló Paula Ungureanu ugyan erőt demonstrálóan, agresszív mozdulatokkal ünnepelte önmagát a védéseinél, nekünk sokkal jobban tetszett az a szerénység és bravúrsorozat, amit a túloldalon láttunk Kiss Évától. Az ő főszereplésével 27-24-re nyerni tudott az ETO, így három forduló után százszázalékos, míg a bukarestiek már kétszer kikaptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.