Tíz év után hazatér Simon Miklós

A kajakos Benedek Dalma egykori edzője szeretne visszakerülni a profi magyar rendszerbe.

Lipiczky Ágnes
2016. 10. 28. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csúcsra érkezett 2006-ban Simon Miklós tanítványa, Benedek Dalma. A ma már szerb színekben versenyző kajakos világ- és Európa-bajnok lett K–1 500 méteren, de az idény végén úgy döntött: a jövője érdekében átevez Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatába. Simon Miklós, aki nem mellesleg Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Benedek egyik nevelőedzője is volt, bánatában egészen Nagy-Britanniáig futott; 2007. január 1-jétől ott vállalt munkát. Szigetországi küldetése azonban most véget ér. A kiváló szakember ugyanis több ajánlatot is fontolóra véve, tíz év után visszatér Magyarországra, visszakerül a hazai kajakos vérkeringésbe.

– Ez a döntés már régóta érlelődött bennem, a szándék korábban is megvolt, de nemcsak a saját karrieremet, a családom életét is mérlegelnem kellett – meséli Simon Miklós. – Azt mondhatom, hogy amikor annak idején, 2006-ban a váltás mellett döntöttünk, szerencsésen tudtunk kijönni belőle, a családból senki nem bukott bele, és sok-sok pozitív dolog került a mérleg egyik serpenyőjébe. Noha odakint is megéltünk magasságokat és mélységeket, csak most érkezett el az a pillanat, hogy eldöntöttem: szeretnék visszakerülni a profi magyar rendszerbe.

Simon Miklós szerint a legprofibb háttérről Magyarországon tudnak gondoskodni ebben a sportágban. Nagy-Britanniában a szövetség önálló életet él, a támogatásokat csak az élsportra fordítják, a klubokban szabadidős rendszerrel, társadalmi munkában dolgoznak az edzők.

– Külföldön a töredékét kapják az edzők és a sportolók is annak, ami idehaza megvan ebben a rendszerben. Itthon van életpályamodell, és óriási a szakmai kihívás is, aminek személy szerint nagyon örülök. Nem akarom, hogy a hazajövetelemet túldimenzionálják, szeretnék a helyemre kerülni itthon, és minden szakmai tudást és hátteret megadni azoknak a versenyzőknek, akikkel majd januártól elkezdem a munkát – tette hozzá a szakember.

A londoni olimpia előtt a brit női felnőttválogatottat irányította Simon Miklós, majd az utánpótlás-korosztállyal kezdett foglalkozni. 2015-ben, a vb előtt afféle tűzoltásként a bajban lévő brit négyes mellé rendelték. A riói olimpián a hetedik helyen zárt a négyes, amelynek nem mellesleg tagja volt lánya, Simon Rebeka is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.