Úszó-ob: Verrasztó Dávid eltaposta „Sajtbureszt”

A vegyesúszó-specialista minden előzmény nélkül, magabiztos versenyzéssel verte 200 m pillangón Kenderesi Tamást.

2016. 11. 04. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úszósport eseményeit rendszeresen követők talán furcsállhatták, amikor a százhalombattai sportuszoda rajtkövére pénteken „ismételten” döntőre szólították az úszó országos bajnokság 1500 métert teljesítő férfi gyorsúszóit, hiszen a hírek korábban arról szóltak, hogy Gyurta Gergely győzelmével ez a szám csütörtök délelőtt lement. Igen ám, csakhogy téves volt a korábbi közlés, valójában – mint minden más számban – 1500 gyorson is volt előfutam, így a döntőre bizony a pénteki program nyitószámaként kerülhetett sor, ezt a versenyt pedig annak rendje és módja szerint a kisebbik Gyurta „még egyszer” megnyerte (14:29,95), nagyon közel járva az országos csúcshoz, így mehetett az úszópalánták közé mutogatni csinos kis aranyérmét. Megindító volt közelről látni, ahogy egy-egy kisgyermeknek odaadja játszani a kemény munkával megszerzett érmet.

No de félre az érzelgősséggel, máris jött két váltódöntő, az elsőben (4x50 m vegyesváltó) a Kőbánya négyese – Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince – diadalmaskodott, a másodikban (4x50 m vegyes gyorsváltó) a győri Keresztes Mátyás, Lobanovszkij Maxim, Sebestyén Dalma és Jakabos Zsuzsanna halászta ki az aranyérmet.

Hosszú Katinka pénteki aranyszürete csak ezután következett, ezúttal 400 m gyorson taktikázta le a még mindig a hongkongi átállást nyögő Kapás Boglárkát (3:59,78), hogy aztán azonnal becsobbanjon a legrövidebb vegyesszám fináléjában, és megint győzzön (59,53).

Az úszó-ob bombameglepetése mégsem az összes egyéni elsőség megszerzését célul kitűző Iron Lady, hanem az október elején a Jövőtől a BVSC-be igazoló Verrasztó Dávid, aki csütörtökön úgy verte szét a mezőnyt 400 m vegyesen, hogy időeredménye azonnal a világranglista 3. helyére röpítette. Pénteken ezt a horrorteljesítményt sikerült minden előzmény nélkül túlszárnyalnia, hisz egy teljesen közepes időeredménnyel jutott döntőbe egyik „betétszámában”, 200 m pillangón, hogy aztán ezen az időn három és fél másodpercet javítva (1:54,35) megverje a riói olimpián nagymedencében bronzérmet nyerő Kenderesi „Sajtburesz” Tamást, illetve a szintén olimpikon Biczó Bencét és Bernek Pétert. Úszása után el is mondta: lehet, hogy mégis elindul a decemberi rövid pályás világbajnokságon, Kanadában. Verrasztónál sosem lehet tudni, az olimpián óriásit bukott első versenyszámában, majd fogta magát és hazajött. Az biztos, hogy istenadta tehetség.

Kenderesi Tamás: „Csuklósérülésem miatt kizárólag lábra edzettem az elmúlt hetekben, így a fordulóm nagyon sokat javult, és teljesen másképp tekintek a rövid pályás világbajnokságra. Már csak kézzel-lábbal kellene normálisan úsznom, ami most nagyon nem ment, ez a mozgás egyáltalán nem állt össze. De nem félek, decemberig van idő, és addig nem fogok tornázni.”

Verrasztó Dávid: „Örülök, hogy sikerült kissé meglepnem magam, és látom, hogy mégis van még bennem valami. Ha két napja kérdeznek a decemberi világbajnokságról, egy hatalmas nemet mondtam volna, most viszont erősen gondolkodom. Az elmúlt hónapokban nagyon mélyen voltam, de hát elég rutinom van abban, miképp kell felállni a padlóról...”

Az este hátra lévő programjában Kozma Dominik győzött 100 m gyorson (48,39), majd Hosszú Katinkát várakoztatták meg azzal, hogy nem tudták összerakni a rajtgépét, de ez sem zavarta meg, rajta kívül csupa szomorú leány mászott ki az 50 m hát után (27,41). 50 m férfi mellen a bombaformában lévő kőbányai Horváth Dávid diadalmaskodott (27,28), majd a nap slusszpoénjaként a győri 4x100 méteres hölgyváltó – csütörtök után pénteken is – országos csúcsot úszott (3:46,10).

A zárónap viszont már tényleg Hosszú Katinkáról fog szólni, 6 döntőben lesz érdekelt, elvileg mindegyikben győzelmi esélyekkel.

Férfiak

100 m gyors: Kozma Dominik (MTK) 48,39

1500 m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:29,95

50 m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 27,28

200 m pillangó: Verrasztó Dávid (BVSC-Zugló) 1:54,35

4x50 m vegyesváltó: Kőbánya SC 1:37,60

(Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince)

Nők

400 m gyors: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 3:59,78

50 m hát: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 27,41

100 m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Aquatics) 59,53

4x100 m gyors: Győri Úszó SE 3:46,10 – új országos csúcs

(Sebestyén Dalma, Dobos Dorottya, Pózvai Kiara, Jakabos Zsuzsanna)

Mixed

4x50 m gyors: Győri Úszó SE 1:35,25

(Keresztes Mátyás, Lobanovszkij Maxim, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.