Jöhet a sport totális fideszes bekebelezése

A parlamenten már átvitt új sporttörvény után most jöhet a „lex úszószövetség”, kormánytagok előtt is szabad az út a sportirányítás felé.

2016. 12. 13. 4:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig hogy elérte a falat Hosszú Katinka a windsori rövid pályás úszó-világbajnokság utolsó, rá vonatkozó számában, 100 m pillangón – és nyerte hetedik aranyát egyéni, illetve országos csúccsal –, máris térhetünk vissza a úszóélet sokakat felkavaró politikai fejezetére. Hogy a távozófélben lévő úszószövetségi elnök, Gyárfás Tamás és a Nemzeti Sport főszerkesztőjévé frissében avanzsált Szöllősi György min és hogyan rúgta össze a port, arról tegnap részletesebben írtunk, a Magyar Nemzet keddi számában Szöllősi György is megszólal, közben viszont – és ez talán sokkal érdekesebb lesz a jövő hazai sportéletére nézve – a kormány a Nemzeti Együttműködés Rendszerét új szintre emeli a sportirányításban.

Arról már többször cikkeztünk – nem csak mi –, hogyan szállták meg kormányoldali politikusok az egyes sportszövetségeket, sőt arról is írtunk, a fideszes vagy épp baloldali irányítású sportágak hogyan teljesítettek a riói olimpián, Varga Mihály hétfőn azonban az adótörvények javaslatcsomagjának részeként akkorára tárta a kapukat a politikusok előtt a sportirányítás felé, amekkorára csak lehet: amennyiben a parlamenti többség rábólint, nem lesz többé összeegyeztethetetlen a kormányzati, miniszteri, államtitkári tisztséggel a sportszövetségi vagy sportegyesületi tisztség. Bár – mint arra a Napi.hu cikke rámutat – a javaslat nem utal a Magyar Úszószövetségnél küszöbönálló tisztújításra, egyértelműnek tűnik, hogy Gyárfás Tamás megüresedő székének januári betöltéséhez köze lehet a változtatáshoz.

BirkózásNémeth Szilárd rezsibiztos
AsztaliteniszNátrán Roland volt NGM-államtitkár
MűugrásTuzson Bence, a propagandatárca államtitkára
VívásCsampa Zsolt korábbi államtitkár, az „elmúlt nyolc év” vizsgálóbizottság elnöke
EvezésBényi Szabolcs Tamás, a szegedi önkormányzat vagyonkezelőjének igazgatósági tagja, ahová a Fidesz–KDNP-frakció delegáltjaként került be
TeniszSzűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője
KerékpárRévész Máriusz indult az elnöki posztért, miután alulmaradt a versenyben, bringás kormánybiztosnak kinevezték
TriatlonBátorfi Béla, Orbán Viktor fogorvosa, Bíró Marcell korábbi államtitkárt váltva
KézilabdaKocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármester
KosárlabdaSzalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere
KorcsolyázásKósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője
Kajak-kenuBaráth Etele volt MSZP-s országgyűlési képviselő

Ismeretes, több, a korábbi korlátozás alá eső politikai vezető neve is forgott a sajtóban mint lehetséges úszószövetségi elnök. Először Seszták Miklós neve röppent föl: a nemzeti fejlesztési minisztert azért tartották esélyesnek a posztra, mert Gyárfás mellett a 2017-es vb-rendezés társvezére, és vállalkozói múltja miatt menedzserszemléletűnek nevezhető – márpedig Gyárfás lemondásának hírére Szabó Tünde sportállamtitkár három feltételt látott szükségesnek az utód kijelöléséhez: fogadja el az uszodavilág, legyen együttműködő a sportirányítással, és legyenek megfelelő, XXI. századi vezetői tapasztalatai. Az persze a politika felől világos, hogy egy minisztert nem könnyű „holmi” úszószövetségi posztért elmozdítani, de az új törvény értelmében már nincs is szükség erre.

És ha már Szabó Tünde neve előkerült: az Egerszegi Krisztina mögött Barcelonában (1992) 100 m háton ezüstérmes volt olimpikon ma az Orbán-kormány sportállamtitkáraként tevékenykedik, és bár Gyárfás Tamás nevét sosem említette a Hosszú Katinka és a MÚSZ-elnök közti csatában, egyértelműen a sportolói oldalra állt. A „lex úszószövetség” nélkül ő sem ülhetne Gyárfás székébe, ugyanakkor rá is igaz, hogy van sportvezetői tapasztalata, az uszodai élet pedig akár meg is találhatja vele a hangot.

A legutóbb felvetődő nevet a kormányközeli Origó dobta be: Bienerth Gusztávét. A megfelelő politikai hátszéllel bíró, rutinos sportvezető jelenleg a turisztika területén szolgáló kormánybiztos, de ha a november 8-án megszavazott új sporttörvénynek megfelelően koordinátori szintre zsugorítja a kormány a szövetségi elnöki hatáskört – a kasszakulcsot pedig az erőforrás-minisztérium portáján a sportállamtitkárság részére kell leadni –, nem lenne annyi munkája MÚSZ-vezérként Bienerthnek, hogy azt ne végezhetné turizmusért felelős kormánybiztosként is. A külkereskedelmi jogász végzettségű Bienerthről fontos tudni, hogy alapító üzlettársa volt az Ernst & Young cég elődjének, később a Price Waterhouse üzleti partnereként tevékenykedett, a FIFA jogi bizottságának tagjaként pedig nagy tapasztalatra tett szert a nagy nemzetközi sportrendezvények szervezésében, amit ma a 2024-es budapesti olimpiai pályázat mellett kamatoztat. Tagja a Ferencvárosi Torna Club irányító testületének is, a klubról pedig talán senkinek nem új információ, hogy vezetője Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója.

Hogy jelenleg még a sportba be nem folyt vezető kormányzati személyiségnek készítik elő a terepet, ez több ellenzéki pártnak is feltűnt Varga Mihály csomagjának benyújtása kapcsán. Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón bírálta a kormány tervét. Úgy látja, a Fidesz „rátelepedett” az úszószövetségben lévő szakmai vitára, és személyre szabott jogalkotással „pártkatonát” kíván beültetni Gyárfás megüresedő székébe. Mint fogalmazott, a kormány a sport teljes, pártalapú kisajátításán dolgozik, aminek jele, hogy már most minden jelentősebb sportági szakszövetség élén fideszes politikus áll. Pártja egyébként 2012-ben már javasolta, hogy politikusok egyáltalán ne lehessenek sportvezetők. Az LMP-s Ikotity István szintén elfogadhatatlannak tartja „befolyásos politikusok” sportbeli feltűnését, ami eddig sem volt garancia arra, hogy szakmai érvek, ne pedig politikai lobbierő mentén szülessenek a szakmai döntések a szövetségekben.

A javaslatról kedden szavaz a tisztelt Ház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.