Majd 30 millióért újították fel Gyárfás székházát

A vébét szervező cég fizette a Nap TV egykori épületének megújítását. Jut pénz gyanús tanulmányra is.

MNO
2016. 12. 01. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyárfás Tamás idén tavasszal ajánlotta fel ingyen a Nap TV székházát a vizes vb-t szervező cégnek úgy, hogy annak egyedül a felújítást kell kifizetni.

Most kiderült, ez mennyibe került: a Bp2017 Nonprofit Kft. 28 millió forintot költött az egykori Nap-kelték helyszínéül szolgáló Angol utcai székházra. Gyárfás szavaival élve a cégnek joga van „saját igénye szerint rendbe hozni” az épületet – írja a Hvg.hu.

Az épület az úszószövetség vezetéséről szerdán lemondott Gyárfás tulajdonában lévő St. Plusz Kft.-é, a vébészervező cég ügyvezetője pedig az úszószövetség főtitkára, Szántó Éva.

Az indoklás szerint a cég az ingatlant a mindennapi irodahasználat érdekében újította fel. A társaság először még a Margitszigeten kapott irodákat, de Gyárfás már tavasszal kijelentette, a 25 fős csapatnak nagyobb hely kell, mert hamarosan 250 főre duzzad a számuk.

A Hvg.hu cikke kitér arra is, hogy a 250 fős dolgozói létszám nem teljesen érthető, ugyanis Fónagy János NFM-államtitkár Mesterházy Attilának adott július közepi írásbeli válaszából még az derült ki, hogy a cég átlagosan 45 ember foglalkoztatásával számol, és erre 438 millió forint költséget tervezett be. Júliusban a dolgozók létszáma 29 fő volt. Ez a szám a vébé közeledtével valóban növekedhet, mivel a közbeszerzések feltételei között az is olvasható, hogy az így elvállalt feladatokat az Angol utcában kell elvégezni.

Az úszóvébéhez kötődő közbeszerzési kiírások közt szerepel az is, hogy az esemény megvalósítása érdekében fel kell mérni a mobilapplikációs igényeket, erre és a fejlesztés előkészítésére 25 millió forintot szánnak. Olyan építkezések, fejlesztések is vannak, mint a Dagály uszoda körüli létesítmények tervezése és kivitelezése, közel 1 milliárd forint értékben, az akkreditációs központ – a jelenlegi margitszigeti szikvízüzem – épületének tervezése és kivitelezése, mintegy 350 millió forint értékben, és egyéb kapcsolódó beruházások. Ilyen a Dagály úszócentrum építése, ami 49 milliárd forintba kerül, és amit a Garancsi-féle Market Zrt. épít, ahogy még sok minden mást.

De készül társadalmi hatáselemzés is a vb-ről, amire 17 millió forint megy el. A Hvg.hu érdeklődött arról, milyen gyakorlati jelentősége van ennek a minimum 50 oldalas, oldalanként 1500 karakter terjedelmű dokumentumnak, de válaszként csak közhelyeket kapott, érdemi információt nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.