Átkelt a Horn-fokon Fa Nándor

A Vendée Globe földkerülő szóló vitorlásverseny egyetlen magyarja a Csendes-óceánról az Atlantira lépett.

2017. 01. 09. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg Magyarország népe hétfő reggel 7.40-kor épp munkába igyekezett, Fa Nándor, a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny 64. napján a magyar fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary fedélzetén a Csendes-óceán felől elérte Dél-Amerika legdélebbi pontját, a Horn-fokot, és már csak a verseny utolsó harmada van hátra számára az Atlanti-óceánon.

Fa a verseny rajtja óta először látott szárazföldet éjjel, mint arról hajónaplójában beszámol.

„Elrendeztem a köteleket nekitámaszkodom a kormányállás oldalának és nézem a felhőgomolyokat, ahogy kicsapódnak és összetorlódnak a Cordillerák fölött. Hátulról mindezt megvilágítják az alkonyba hanyatló nap sugarai, világító fehéren keletkeznek és tűnnek el a fodrok a vízen, fehér látomásként köröznek Isten legszebb teremtményei, az albatroszok, és arra gondolok, hogy jó eséllyel utoljára látom ezt a rideg csodát. Nyomást érzek a gyomrom táján, ami lassan jön föl a torkom irányába, könnyek szöknek a szemembe. Ezért jöttem ide, elbúcsúzni ettől a vad, kiismerhetetlen szépségtől” írta kevéssel a fok megkerülése előtt. Ismert, a 61 esztendős Fa Nándor élete utolsó szóló óceáni vitorlásversenyén indult el az ősszel, ez a harmadik Vendée Globe-ja, a Horn-fokot pedig pályafutása során, 1985 óta ötödik alkalommal járta meg vitorláson.

Fa Nándor a 8. helyen halad; szűk 64 nappal ezelőtt még 29-en hagyták el a franciaországi Les Sables d’Olonne partjait, az óceánok azonban alaposan megrostálták a mezőnyt, 18-an küzdenek még. Az élen a francia Armel Le Cléac’h halad, már az Atlanti-óceán közepén az Egyenlítő táján, „nyakán” nagy üldözőjével, a brit Alex Thomsonnal, a kettejük közti különbség alig 68 tengeri mérföld.

Az emberpróbáló verseny online térképes formában ITT követhető. Ha nem jön közbe semmi, Fa Nándor igen sokkal megdönti korábbi 128 napos egyéni földkerülő rekordját, amit 1993-ban állított fel. Célja, hogy 100 napon belül körbeérjen, álma pedig a 90 nap lenne, de ennek megvalósulására már nincs sok esély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.