Fa Nándor feltette hazánkat az óceáni vitorlázás térképére

A magyar hajós teljesítményéről elismerően szóltak francia szakemberek.

MNO
2017. 01. 16. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M4 Sport Sportreggeli című hétfői műsorában Varga Lajos a Spirit of Hungary Team képviseletében a dicsérő szavak mellett azt is elmondta, hogy Fa Nándor már megtette a táv háromnegyedét, s a nyolcadik helyen halad a Vendée Globe szóló földkerülő versenyen. A 40 ezer kilométernyi össztávból 8–9 ezer kilométer vár még rá, ám azt nem lehet megjósolni, ezt hány nap alatt sikerül teljesítenie, mert mindennap meg kell küzdenie az egyedülléttel és a nehéz körülményekkel.

Fa Nándor hajónaplójának legutóbbi bejegyzésében azt írja: „Ma (vasárnap) egy igazán szép, pihentető nap volt, (...) minden rendben van velem is és a hajóval is. Most lelassulok egy-két napra, de ez a routing szerint is így van. Át kell jussak egy zavart szeles zónán, és ballagok tovább északnak”.

„Lehet hátrébb és előrébb is kerülni, kérdés, hogy a változatos szélviszonyok között hogyan tudja megtalálni a legjobb szélhullámot” – vélekedett Varga Lajos, aki hozzátette, a fizikai felkészültség mellett a vitorlázásban is nagy szerepe van a mentális állapotnak, mert sok minden fejben dől el.

„Ha nincs szél, el kell viselni azt a mentális terhelést, azt a stresszes állapotot, amit az okoz, hogy a rossz frontok miatt az ember szinte helyben jár” – mondta Varga Lajos.

Elhangzott, hogy Fa Nándor a harmadik Vendée Globe versenyére remekül felkészítette a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary nevű hajót, ám a körülményekre nem lehet felkészülni – különösen igaz ez egy olyan versenyzőre, akinek hazája nem rendelkezik óceánnal.

A lebonyolításról Varga Lajos kiemelte, hogy a versenyzők biztonsága érdekében határozottan meghúzták a jéghatárt, jéghegyek közelébe nem mehetnek a résztvevők, még ha arra rövidebb is lenne az út, és erre folyamatosan figyelmeztetik őket.

„A technika és a sportág maga is fejlődik, ezért várhatóan öt napot javítani fognak az eddigi rekordon a leggyorsabbak” – véli Varga Lajos, ám azt, hogy Fa Nándor hány nap múlva ér célba, nehéz megbecsülni, a jóslás kategóriájába tartozna – jelezte.

Az éllovas francia Armel Le Cléach kevesebb mint 1000 mérföldre van a céltól 70 nap után. A csúcsot a szintén francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.