Federer 3 órás thriller után döntős Melbourne-ben

Wawrinka küzdött, ütőt tört, de ez is kevés volt. Összejöhet a Nadal–Federer álomfinálé.

Gabay Balázs
2017. 01. 26. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól ismerte egymást a két svájci, hiszen nemzeti színekben is rengeteget ütögettek már együtt, egymás ellen pedig már 21 alkalommal léptek pályára. Federer nagyon hosszú sérülésből jött vissza, és az elődöntőben sem volt százszázalékos, de ez nem látszott meg a játékán.

Az első szettben fej fej mellett haladtak a teniszezők, jól összpontosítottak, egyetlen kettős hibát sem vétettek. A majdnem egyórásra nyúlt játszmát 7:5-re nyerte Federer, aki egyre inkább belelendült. Újra meg tudta brékelni Wawrinkát, aki a második játszmában rendkívül gyengén játszott fogadóként, az egész szettben mindössze ötször tudott pontot csinálni belőle. Wawrinka nem volt jól, ápolási szünetet is kellett kérnie, annyira fáj a térde, 2:0-s szettlállásnál így egyáltalán nem neki állt a zászló. Mondjuk, ha a térdén töri szét az ütőjét valaki, az fáj.

 

Ebben a helyzetben viszont Federer figyelme kezdett el lanyhulni, sorra ütötte a ki nem kényszerített hibákat (a játszmában összesen tizenkettőt!), Wawrinka pedig honfitársa több adogatását is elvette. Bár a negyedik játszmában 2:1-re, 3:2-re, és 4:3-ra is Federer vezetett, a legfontosabb pillanatban megingott a 17-szeres Grand Slam-győztes, és egy brék után ott tartottak, mint két és fél órával korábban, egyenlő volt az állás.

A mindent eldöntő játszmában továbbra sem ültek Federer első adogatásai, és a legendás fonák sem úgy ment, ahogy kellett volna, emiatt egyre többet szövegelt magának a svájci. Számára a lélektani pillanat 3:2-nél jött el, a nyögvenyelősen behúzott előző game után ugyanis Wawrinka kettős hibát vétett, ezzel elvesztette saját adogatását (4:2), innentől pedig beindult ellenfele, és a döntő játékban három meccslabdáról már nem hibázott.

Wawrinka salakon kívül továbbra sem képes legyőzni riválisát, egymás elleni mérlegük immár 19-3 Federer javára.

A 3 órán és nyolc percen át tartó meccs után, a hálónál adott nyilatkozatában Federer nem kívánt sokat foglalkozni a külső hatásokkal, sérüléssel, inkább dicsérte ellenfelét, és szerényen beszélt saját játékáról. Tizenharmadik melbourne-i elődöntőjében sem hibázott, és 2010 után úja döntőt játszhat. Nemsokára eldől, hogy Rafa Nadal vagy Dimitrov ellen.

Australian Open, Melbourne (50 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
Férfi egyes, elődöntő
Federer (svájci, 17.)–Wawrinka (svájci, 4.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.