Federer láttán „elnémul” Piros Zsombor

Az Australian Open junior győztese még nem tudta feldolgozni a sikerét, amelyet családjának is köszönhet.

Radványi Benedek
2017. 01. 30. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Próbálom feldolgozni, kipihenni ezt az egészet, az ünneplés még várhat egy kicsit” – mondta többek között Piros Zsombor mai sajtótájékoztatóján, aki szombaton megnyerte a juniorok versenyét az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Tavaly az első fordulóban búcsúzott ugyanezen a versenyen, míg mostani menetelése során az első, az ötödik és a fináléban a torna negyedik kiemeltjét is megverte. Állítása szerint élete legjobb teljesítményét nyújtotta a nyolcaddöntőben, amikor a második kiemelt tajvani Ju Hsziu-hszut verte 6:3, 6:2-re.

Zsombor edzője édesapja, Piros Attila, aki úgy fogalmazott, fantasztikus három héten vannak túl. „Nagyon élveztem, de ez nem volt nehéz Egy hosszú, kitartó munkának a gyümölcse ez az eredmény. Ha csak a legjobb nyolcba jut, az is gyönyörű lett volna, de a gyümölcs így volt a legédesebb, hogy elhozta a kupát.” A 17 éves magyar teniszező munkáját az elmúlt egy évben többek között Szatmári Tibor is segítette a Park Teniszklubnál.

Piros Zsombor elmondta, édesapja óriási pluszt tud adni neki. „Jó kinézni rá, nagy energiát kapok tőle.” De a család amúgy is fontos neki: „Akit egyből felhívtam, anyukám volt, majd a család többi tagja. Utána jöttek a barátok, a haverok, akik szintén szurkoltak.”

Egyébként ötéves kora óta a felnőttek versenyét megnyerő Roger Federer a példaképe. Mérkőzését nem, de három edzését megnézte élőben Melbourne-ben. „Ha meglátom, nem tudok szóhoz jutni egy pár percig.”

Azért egy közös fotó összejött neki Melbourne-ben a világsztárral. 

Piros Zsombor az ötödik magyar teniszező, aki GS-tornát nyert juniorban, a férfiak között előtte a jelenlegi legjobb magyar, Fucsovics Márton győzött még 2010-ben Wimbledonban. 2014 óta szerepel a juniorok mezőnyében, tavaly a 18 éven aluliak Eb-jén csapatban bronzérmet szerzett. 2016-ban megnyerte az országos bajnokságot a felnőttek között. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.