Gyárfás érdekes dolgokra emlékszik Bienerthről

Összevissza beszélő elnököt választhatnak a Magyar Úszó Szövetség élére, aki mindig azt mondja, amit egyesek hallani akarnak.

BuL
2017. 01. 06. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően utolsó úszóelnöki interjúját adta a Hvg.hu portálnak Gyárfás Tamás. A vasárnapi közgyűléssel egy csaknem huszonnégy éves korszakot lezáró Gyárfást bántja, ahogy a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt, Bienerth Gusztáv beszélt róla, csalódott benne, és nem is tartja megfelelőnek a MÚSZ vezetésére. Elmondta azt is, miként adta el a Nap TV-székházat Mészáros Lőrincnek, és arról is beszélt, hogyan nyerte el a rá korábban még haragudó Fidesz jóindulatát.

Lássuk akkor kicsit részletesebben!

Gyárfás Tamás lemondása után találkozott először Mészáros Lőrinccel, akivel „rövid alkut követően” gyorsan megállapodott az Angol utcai, egykori Nap TV-székháznak otthont adó ingatlan adásvételéről. Ide költözik majd a felcsúti polgármester által korábban megvásárolt Echo TV. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy az Orbán Viktorhoz ezer szállal kötődő Mészáros ezzel a bevásárlásával próbálná „kárpótolni” Gyárfást az elveszített úszóelnöki székért, az ugyanis mindentől függetlenül továbbra is fáj neki.

Azzal kapcsolatban Gyárfás nem fogalmazott egyértelműen, hogy szerinte volt-e politikai támogatás Hosszú Katinka támadásai mögött, azonban azt tréfálkozva megjegyezte: úszni biztosan hátszél nélkül úszik. Határozottan állítja, önként mondott le, és a végén jó néhány támadást már nem tudott lenyelni, ezek közt említette a Water Willy-ügyet, amihez a szövetségnek szerinte semmi köze nem volt – a 2017-es budapesti úszó-vb kabalafigurájának neve váltott ki botrányt a nyilvánosságban. Utólag úgy gondolja, fel kellett volna lépnie a médiában megjelent hamis vádaskodásokkal szemben. Megtévesztette az is, hogy úgy érezte, bírja a kormány támogatását, olyannyira, mint talán csak Csányi Sándor MLSZ-elnök.

Emlékei közt felidézi, hogy a Fidesszel egészen addig volt „egészséges kapcsolata”, amíg Schmitt Pállal szemben alul nem maradt a MOB-elnöki pozícióért folytatott 2006-os küzdelemben. Orbán Viktor bizalmát szerinte 2013-ban szerezte vissza, amikor vázolta a kormányfőnek egy vizes vb budapesti megpályázhatóságát, innentől az úszás és Gyárfás is megkapott Orbántól minden támogatást. Úgy gondolja, már csak azért is hiba volt őt félreállítani, mert a magyar sportvezetők közül leginkább őt ismerik a Nemzetközi Úszószövetségben.

A kormány Bienerth mellett

„Hónapok óta dolgozom együtt Bienerth úrral, azt kell mondjam, s ezt a kormányzat nevében is mondhatom, ha mi szavazhatnánk vasárnap, hogy ki legyen az úszószövetség elnöke, a mi jelöltünk itt áll mellettünk” – mondta pénteken a távirati iroda szerint a Császár-Komjádi uszoda sajtóbejárásán Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Sesztákot korábban lehetséges elnökjelöltként is emlegették, de a jelölés előtt hetekkel biztosított mindenkit, nem akar indulni. Ugyanezt megtette Facebook-posztjában pénteken Deutsch Tamás, akiről szintén elterjedt, hogy indulna. Erre egyébként már nem is lett volna módja, ugyanis az elnökválasztásra a jelölés már decemberben lezárult, a szavazás helyszínén pedig erre nem lesz mód most vasárnap. 

Furcsa fordulatként elmondta, Bienerth Gusztáv felbukkanásától kezdve támogatni tudta őt, viszont volt egy nyilatkozata a turisztikai kormánybiztosnak, amely miatt Gyárfás megorrolt rá: Bienerth úgy fogalmazott, hogy Gyárfásnak nincs helye a magyar úszósportban. Számára ugyanis abszurd, hogy a nemzetközi úszóéletben úgy kellene tevékenykednie, hogy itthon szinte nem is létezik. Azt sem vette jó néven, hogy Bienerth nem áll vele szóba. A kormánybiztos egyébként szerinte rendszeresen érthetetlen dolgokat mond, például amikor arról beszélt, hogy az úszásban válság van – kevéssel a novemberi MOB-meghallgatás után, amikor még dicsőítették a sportág helyzetét és eredményességét. Egy képet használva elmesélte, ő vízilabdázott régen: kiemelkedni a vízből úgy lehet, ha az ember önerőt használ, illetve ha megfogja a másik gatyáját, és abba kapaszkodva kerül feljebb. Bienerth szerinte szavaival egyszerűen csak Hosszú Katinkának akar megfelelni, miközben olyanokat is mond, hogy „nincsenek ismeretei” a Gyárfás–Hosszú-konfliktus részleteiről, erről ugyanis az egész országnak vannak.

És a „csúcsérv” Bienerthtel szemben: a korábbi magyar–horvát labdarúgó-Eb-pályázatban még együtt dolgoztak, ám a kudarchoz éppen Bienerth munkája vezetett, aki az MLSZ nemzetközi vonalának vezetőjeként nem tudta megnyerni a döntéshozókat – ismert, Gyárfás vezette a pályázóbizottságot az MLSZ megbízásából. Emlékei szerint egyébként még a 2016-os nyári olimpia helyszínén is barátilag beszélgettek, ezért nehéz felfognia Bienerth „pálfordulását”.

Gyárfás Tamás nem szavaz a január 8-ai rendkívüli elnökválasztáson, de fontosnak tartja, hogy elhivatott ember álljon a Magyar Úszó Szövetség élén. Elmondása szerint Bienerth két ellenjelöltje, Hornyák Viktor és Tóth István is megkereste őt, kikérve a véleményét a helyzetről, noha előbbivel még perben is áll. Leszögezi: vasárnap az kell a jelöltlistára kerüléshez, hogy a szavazásra jogosultak fele támogassa valakinek a jelöltségét.

Visszatérve a Katinka-ügyre, a távozó elnök úgy látja, hogy „a játékosuralom a sport legnagyobb ellensége”, ezért nagyon rossz a mostani fejlemények üzenete. Elképzelhetetlennek tartja, hogy Michael Phelps például ugyanúgy tépjen szét egy támogatói szerződést, mint Hosszú Katinka. A sportolók tiltakozásából a konkrétumokat továbbra is hiányolja, és továbbra is helyesnek tartja, hogy nem ajánlott fel akkor és ott ötmillió forintot az Iron Ladynek a vizes vb reklámfilmjében való szereplésért. A helyzet szükségszerűségének tartja, hogy egyiküknek mennie kellett.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt az Országházban fogadta Gyárfás Tamást – tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t. Havasi Bertalan elmondta: a kormányfő nagyra értékeli Gyárfás Tamásnak az elmúlt két évtizedben a magyar úszósport érdekében, a kormánnyal összhangban végzett munkáját. Orbán Viktor a találkozón hangsúlyozta, hogy a sportdiplomata itthoni és nemzetközi tevékenységére a jövőben is kiemelten számít, különös tekintettel a hazai rendezésű idei FINA-világbajnokságra, valamint a 2020-as Európa-bajnokságra – közölte a sajtófőnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.