Hosszú Katinka ott lesz az Év Sportolója Gálán

Kozák Danuta, Cseh László, Shane Tusup és a magyar labdarúgó-válogatott is befuthat kategóriájában.

MTI
2017. 01. 05. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöllősi György, a szavazást 59. alkalommal kiíró Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be az Év sportolója megmérettetés egyes kategóriáinak legjobb három jelöltjét, s elmondta, csúcsot jelentő 370 voks alapján alakult ki a sorrend. Kategóriánként 10 jelölt volt, ezt szűkítették most háromra.

A férfiaknál Cseh László, Imre Géza és Szilágyi Áron, a nőknél Kozák Danuta, Hosszú Katinka és Szász Emese került a legjobb három közé. Hosszú Katinka sajtósánál érdeklődtünk, az úszó vajon ott lesz-e a gálán? Ismert, kisebb vihart kavart, hogy nem sokkal azután, hogy egy reklámszerződés miatt összetűzött az úszószövetséggel, a 2016-os gálára nem ment Hosszú. Hivatalosan azért nem vett részt az eseményen, mert Austinban volt egy versenyen. Kérdésünkre egyértelmű választ kaptunk: az olimpiai bajnok ott lesz a gálán. Hosszú egyébként negyedszer nyerheti el a díjat idén.

Az év legjobb edzője Dárdai Pál, Kulcsár Győző és Shane Tusup közül kerül ki, míg az év csapata a labdarúgó-válogatott, illetve a női kajak kettes vagy kajak négyes lehet. Az év labdarúgója címre Gera Zoltán, Király Gábor és Nagy Ádám pályázik.

Szöllősi elmondta, külföldről díjátadónak érkezik többek között Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai bajnok, Claude Makélélé világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes labdarúgó, valamint Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az M4 Sport élőben fog közvetíteni a gáláról.

Az esemény jövő hét csütörtökön, 19.30-kor kezdődik a Nemzeti Színházban, 90 percesre tervezik.

A kategóriák szűkített listája (ábécésorrendben):

Az év férfi sportolója:

Cseh László (úszó), Imre Géza (párbajtőrvívó), Szilágyi Áron (kardvívó)

Az év női sportolója:

Hosszú Katinka (úszó), Kozák Danuta (kajakozó), Szász Emese (párbajtőrvívó)

Az év csapata:

férfi labdarúgó-válogatott, női kajak kettes, női kajak négyes

Az év edzője:

Dárdai Pál (Hertha BSC, labdarúgás), Kulcsár Győző (Szász Emese, vívás), Shane Tusup (Hosszú Katinka, úszás)

Az év labdarúgója:

Gera Zoltán, Király Gábor, Nagy Ádám

Az év gólja:

Ádám Martin gólja a Vasas–Újpest NB I-es bajnokin, Gera Zoltán találata a Magyarország–Portugália Eb-csoportmeccsen, Szalai Ádám gólja a Magyarország–Ausztria Eb-csoportmeccsen

Az év fogyatékos férfi sportolója:

Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Sors Tamás (úszó), Tóth Tamás (úszó)

Az év fogyatékos női sportolója:

Biacsi Ilona (atléta), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó), Pap Bianka (úszó)

Az év fogyatékos csapata:

férfi asztalitenisz-válogatott, férfi 4x100-as atlétaváltó, női kerekesszékes vívóválogatott

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:

Aranyosi Péter (Csonka András, asztalitenisz), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás), Horváth Péter (Tóth Tamás, úszás)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.