Katinka mindent meg fog kapni, amit igényel

A kapitány szerint az a legfontosabb, hogy a magyar úszósportban megnyugodjanak a kedélyek.

MTI
2017. 01. 26. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úszók frissen kinevezett kapitánya az M4Sport Sportreggeli című csütörtöki műsorában azt mondta, korábban, már Gyárfás Tamás elnöksége alatt, Kiss László távozásakor is felmerült a neve a kapitányi posztra.

„Akkor megkérdeztem tőle, hogy kivel kíván együtt dolgozni. Ő azt mondta, hogy Hargitay Andrással, s én a döntését tiszteletben tartottam, és jó érzéssel támogattam” – fogalmazott Sós Csaba, aki természetesnek tartja, hogy egy vezető eldönthesse azt, kivel akar együtt dolgozni. Ezért először Bienerth Gusztávnak, a Magyar Úszószövetség új elnökének is felajánlotta a lemondását, majd miután megtudta, hogy Bienerth rá gondol, már nem látott okot arra, hogy nemet mondjon a felkérésre.

Sós Csaba úgy látja, mivel az edzőbizottság vezetését és a szakmai alelnöki pozíciót is ellátja, ezért a feladatát többnek tartja egy „sima” szövetségi kapitányénál, hiszen most a teljes szakmai munkáért egy személyben felel.

„Ez rendkívüli felelősség egy olyan sportágban, ahol évtizedek óta hagyományosan sikeresek vagyunk, és egy jellemzően Magyarországra alkalmazott rendszer van kiépítve, amely jól működik” – jelentette ki az új kapitány, aki szerint azért „vannak olyan elemek, amelyek az idő elteltével cserére szorulnak, és a hagyományos módon már nem tartható fenn a siker”.

Az úszók szakmai vezetője úgy látja, kapitányként az az elsődleges feladata, hogy a vitás kérdésekben „kimondja az áment”, valamint hogy összeállítsa a váltókat.

Mivel véleménye szerint rengeteg nagy tudású edző dolgozik Magyarországon, ezért a korábbiaknál jobban kíván támaszkodni kollégái munkájára.

„Több mint negyed évszázadot dolgoztam edzőként, nekem ezek az emberek szentek” – tette hozzá.

Sós Csaba szerint voltak ugyan indulatok a sportágban, de az úszótársadalmat egységesnek tartja abban a tekintetben, hogy valamennyien változásokat igényelnek.

A kapitány utalt arra, hogy az új elnök, Bienerth Gusztáv a szövetségen belül szét kívánja választani a szakmai és a menedzselési feladatokat.

„Nekem az lesz a feladatom, hogy minél szélesebben tájékozódva letegyem az asztalára, hogy mit kíván a szakma, az elnöknek pedig az, hogy ehhez a hátteret megteremtse és biztosítsa” – mondta. Elődjéről, Hargitay Andrásról nem kívánt beszélni, mert úgy érzi, bármit is mondana, az esetleg félremagyarázásokra adhatna okot, amit méltatlannak tartana.

Hosszú Katinkával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sem őt, sem edző-férjét, Shane Tusupot nem tartja konfrontatív személyiségnek. Hozzátette: személyes találkozóra fog javaslatot tenni, amikor át fogják beszélni, hogy ők mit szeretnének.

„Katinka különleges egyéniség, s nyilván mindent meg fog kapni, amit igényel. A lényeg, hogy nyugodjanak meg a kedélyek. Látni kell, hogy nemcsak ő, hanem a sportág kívánta a változást, s nekünk ennek az igénynek kell megfelelni” – jelentette ki Sós Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.