Különleges verseny Egér és Katinka közt

Tokióban két olimpiai aranyérem még kevés lesz az Iron Ladytől Egerszegi Krisztina lefőzéséhez.

2017. 01. 03. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A medencében jelenleg nincs ellenfele a világ legjobb úszónőjének ama képzelt figurán kívül, aki csak Hosszú Katinka fejében létezik. Egyes „számokban” azért mégiscsak van: Egerszegi Krisztina, akit egy-egy mutatót tekintve már előz!

Mióta nyáron először lett olimpiai bajnok a 27 éves úszónő, többen egyenesen az ország „Egérkéjéhez” hasonlítják, nem késlekedve rárakni a terhet, hogy szűk 4 év múlva neki kell minden idők legeredményesebb magyar úszónőjének lenni, de akár olimpikonjának is. Nyomába eredtünk a nagy csatának.

Tény: az úszók eredményességét leginkább ötkarikás érmekben mérik. Ebben Egerszegi megdönthetetlen csúcsot állíthatott volna fel, ha harmadik olimpiája után, alig 22 esztendősen nem fordít végleg hátat a medencének. Hogy miért tehetett így, arra Hosszú saját karácsonyi ankétján célozgatott:

– Sokakban a korán kelés, a kegyetlenség, a hosszú kilométerek és az erőfejlesztés él, de az én fejemben ez másképp néz ki, szeretnénk megtanítani, hogy lehet élvezni még a szárazföldi edzéseket is – érzékeltette új klubja, az Iron Aquatics hozzáállásán keresztül, hogy mi tartja őt folyamatosan a csúcson 5 évvel idősebben is, mint ahány évesen Egerszegi abbahagyta.

Időarányosan „Egér” biztosan verhetetlen: 22 évesen, harmadik olimpiáján az 5. aranyat szerezte, emellett 1 ezüstje és 1 bronza is volt, így vonult vissza 1996-ban a sporttörténelem első és máig egyetlen ötszörös egyéni olimpiai bajnok úszónőjeként. Hosszú Katinka viszont azzal, hogy elrontotta a benyúlást a 200 m hát riói döntőjében, „csak” háromszoros első, de ha ebben az olimpiai ciklusban marad valamennyi demoralizáló fölényéből a vegyes számokban (200 és 400 m), további „hátaranyak” nélkül is előzhet 2020-ban, Tokióban.

A sporttörténelmi lista: 4. vs. 10.

Eddigi 4 olimpiáján 3 Himnuszt érdemelt ki Hosszú Katinka, 10. legeredményesebb olimpikonunk, így csak egy aktív sportoló versenytársa van a rangsorban, a jelenleg babát váró kajakos, Kozák Danuta. Amennyiben Hosszú Tokióban egy arannyal gazdagodik, a lista 6. helyére kerül Darnyi Tamás, Fuchs Jenő és Kulcsár Győző mellé. Ha két úszószámban nyer, Egerszegi, Kozák és Keleti Ágnes társaságában lesz a 4. Riói érmeit duplázva 2. lehet, s csak a hétszeres olimpiai bajnok vívó Gerevich Aladár előzné őt, Kárpáti Rudolfot és Kovács Pált.

Érdekes viszont, hogy a nagy előd vb-éremtermését – 2 arany, 1 ezüst – Hosszú már 2013-ban, Barcelonában elérte, és a legeredményesebb Európa-bajnoki úszónőnk sem Egér már (9-4-0) 2014 óta, az 50 m-s medence vb-érmeit tekintve az Iron Lady jelenleg 5 aranynál és 4 bronznál tart, Eb-medáljainak „összetétele” pedig 13-5-2. Lassításra aligha számíthatunk:

– Az, hogy itthon versenyezhetek, és itthon tudok nyerni, önmagában tízszeres motiváció – utalt a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságra, de talán már pár évvel előretekintve a 2020-as, hazai rendezésű kontinensviadalra is Hosszú Katinka. És ne feledjük, a 2019-es világbajnokságon is tovább gyarapíthatja éremkollekcióját.

Hosszú Katinka egyébként a 2020-as olimpiáig tervez úszni, amit csak az boríthatna, ha 2024-ben hazánk rendezné a sporteseményt. Akkor a bajai úszócsoda – csak hogy rögzítsük – 34 esztendős lesz.

Még egy érdekesség: az év sportolója „versenyben” Egerszegi 7-4-re vezet Hosszú előtt, ez az állás is éppen 2020-ra fordulhat meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.