Mindenki álma teljesült a Federer–Nadal döntővel

Csak Dimitrov nem akarta, hogy így legyen, öt játszmára készítette Nadalt, de hiába.

Arday Attila
2017. 01. 27. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összejött, amiért mindenki szurkolt, aki nem ma kezdett el teniszt nézni: Federer–Nadal döntő lesz Melbourne-ben az ausztrál teniszbajnokságon. Egy nappal azután, hogy a tenisztörténet legnagyobb óriása, Roger Federer öt játszmában győzött az elődöntőben honfitársa, Stan Wawrinka ellen,  a szintén historikus alaknak számító Rafael Nadal is öt szettben nyert, mégpedig a bolgár Grigor Dimitrov ellen. 

Az év első Grand Slam-tornájának eddigi legjobb meccsét hozta a férfiverseny utolsó előtti csatája. Dimitrovot a szervái mellett kemény alapvonaljátéka és röptéi vitték előre, Nadalt pedig az, hogy újra a régi volt, az alapvonalról bemutatott, egyedi pörgetett tenyeresei végre olyanok voltak, mint fénykorában. Vagy legalábbis első, évtizeden át tartó fénykorában. Félelmetes küzdeni tudása mellett viszont, meglepő módon, nem mindig ütött elég bátran a döntő szett kritikus szituációiban, ráadásul a meccs vége felé,

a negyedik szett végén és az ötödik elején a sólyomszem kétszer is Dimitrovot segítette,

outnak látszó ütései nyomán, mint kiderült, éppen csípte a vonalat a labda. 

Nadal közel állt a meccs megnyeréséhez már négy szett után is, de éppen egy ilyen tévedése után – rögtön sólyomszemet kért a rövidítésben ahelyett, hogy meg akarta volna játszani a labdát – kibillent a lelki egyensúlyából.  

A sorsdöntő játszma szinte minden játékában benne volt a pakliban, hogy valamelyik játékos brékelni tud, Nadal ezeknél a helyzeteknél mutatta meg, hogy hatalmas rutinjából adódóan is jobban tud koncentrálni. Az utolsó játékban Dimitrov hibái is segítettek neki, végül 6:3, 5:7, 7:6, 6:7, 6:4 arányban nyert. 2014-es Roland Garros-diadala óta, ami számára a 14. Grand Slam-tornagyőzelem volt, először jutott a fináléba.  

A közvetlenül a meccs után Jim Courier, a kilencvenes évek kétszeres amerikai győztese által készített interjú éppen olyan oldott lett, mint egy nappal korábban Federer esetében. Nadal is felelevenítette Federer néhány hónappal ezelőtti látogatását a mallorcai teniszakadémiáján,

egyikük sem volt még olyan állapotban, hogy komolyan megmérkőzzenek akkoriban,

nem gondolták volna, hogy ez mostanra összejön, az elmúlt időszak nehézségei, súlyos sérülései után.

– De megdolgoztam érte. Szerencsésnek és nagyon boldognak érzem magam. Remélem, rendbe jövök a döntőre, s össze tudom szedni magam. Azt hiszem, Rogerrel mindkettőnknek megtiszteltetés, hogy döntőt játszhatunk, s hogy ezt pont egymás ellen tehetjük meg – mondta Nadal. 

A 2000-es években egy egész generáció nőtt fel – talán több is – Federer és Nadal játékán, egymás elleni döntőin.

Minden idők legsikeresebb és legsokoldalúbb játékosa, Roger Federer tizenhétszer nyert Grand Slam-tornát (Pete Sampras és Rafael Nadal tizennégyszer). Nadallal viszont nemigen tudott eddig mit kezdeni, elsősorban a spanyolok kedvenc borítása, a Roland Garros salakpályája miatt. GS-tornákon 2-9 a mérlege Nadallal szemben, ami pedig a döntőket illeti, 2-6 Federer szempontjából. A svájcinak lényegesen kedvezőbb füvön, Wimbledon szent gyepén is képes volt Nadal győzni ellene a döntőben, most viszont egy nappal kevesebbet pihenhet a spanyol; más kérdés, hogy Federer öt évvel idősebb, 35 éves.

Ami a nagy tornákat illeti: tíz éve, a 2007-es wimbledoni döntőben tudta legutóbb megverni Nadalt, évek óta üldözi az időt, hiszen

amióta elmúlt 30 éves, azóta kérdés a szakma előtt, képes-e ebben az életkorban GS-tornákat nyerni.

Legutóbb ez 2012-ben Wimbledonban sikerült neki. 

Bármi lesz, a Federer–Nadal döntő a sportág olyan ünnepe, amelyet közel sem biztos, hogy látunk még. Már abban is kevesen hittek, hogy még egyszer összejön – ők maguk sem bíztak benne. 

Australian Open, Melbourne (50 millió ausztrál dollár, kemény pálya)

Férfi egyes, elődöntő

Nadal (spanyol, 9.)–Dimitrov (bolgár, 15.) 6:3, 5:7, 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:4

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.