Olimpia: szerdán dönthetnek a helyszínkiválasztási javaslatról

A rendezési jogért kiírt pályázat három szakaszból áll.

MTI
2017. 01. 23. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A változtatások között szerepel például, hogy a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki az olimpia idejére. Mint a Budapest.hu oldalon közzétett előterjesztés mellékletében olvasható, a nemzetközi sportszövetséggel folytatott folyamatos egyeztetések nyilvánvalóvá tették, hogy az Olimpiai Stadionban az atlétikai versenyszámok előtt kevés az idő a megfelelő pályaátalakítások elvégzésére. A Kincsem Park tervezett fejlesztéseit, valamint a meglévő infrastruktúráját kihasználva lehetőség nyílik egy komplex, ideiglenes öttusaközpont kialakítására. A metró közelsége, valamint a nagy tér lehetőséget ad egy húszezres nézőtér létrehozására.

Megjegyezték azt is, hogy a területet állami tulajdonú cég üzemelteti és tulajdonolja, ami megkönnyíti az ottani rendezést.

A javaslat szerint a mountain bike versenyeket az eredetileg is tervezett helyszínen, a Testvér-hegyen tartanák meg, nem a Hármashatár-hegyen. A 2016. szeptemberi változást a hármashatár-hegyi helyszín jelenlegi használata, valamint a sokkal természetközelibb megvalósíthatósági és utóhasznosítási lehetőségei indokolták. A Hármashatár-hegy érintett területei állami tulajdonban vannak, ami jelentősen megkönnyítette volna a kivitelezést – írták.

Ugyanakkor a nemzetközi és a hazai sportszövetséggel, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával, valamint a II. kerülettel folytatott folyamatos egyeztetések alapján kiderült, hogy a Testvér-hegyen nyílik nagyobb lehetőség az utóhasznosításra. Az olimpia után állandó mountain bike pálya, valamint a terep- és tájrendezésnek köszönhetően egy új, rekultivált zöld terület jöhet létre – áll a dokumentumban.

Az előterjesztésben emlékeztettek, hogy az olimpia rendezési jogáért kiírt pályázat három szakaszból áll. Első körben Budapest az olimpiával kapcsolatos vízióját, a játékok megrendezéséről kialakított koncepcióját és stratégiáját 2016. február 16-án adta be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). A 2016. október 6-án benyújtott második kötet tartalmazta az olimpiarendezéshez szükséges garanciákat, a rendezés szervezeti, jogi kereteit és a helyszíntervek módosításait. A február 3-ig benyújtandó harmadik kötet témája az olimpiai játékok lebonyolítása, a tapasztalatok és az örökség felsorolása, valamint a végleges helyszíntervek bemutatása – írták.

A harmadik szakasz alapja egy komplett projektanalízis, amelyben a pályázó város egyebek mellett részletes programot, helyszínleírást, doppingellenes stratégiát és az érintett ország sportiparágáról készült összefoglaló elemzést nyújt be a NOB-nak. Bemutatja emellett, hogy az olimpia lebonyolításának koncepciója milyen fenntartható megoldásokat tartalmaz, és hogyan biztosítja azt, hogy az olimpia „izgalmas és kivételes élmény legyen a sportolóknak, a látogatóknak, a pályázó város közösségeinek és valamennyi érdekeltnek egyaránt”.

Az aktualizált helyszínkiválasztási javaslat elfogadása mellett a Fővárosi Közgyűlés dönthet majd a pályázat harmadik szakaszában benyújtandó dokumentumokról, valamint a Smart Budapest – Budapest okosváros jövőképe című dokumentum elfogadásáról is.

A jövőképet tartalmazó dokumentum alapján egy részletes program kidolgozását javasolják. A jövőkép bemutatja Budapest okosváros-szemléletét, azokat az elveket és értékeket, amelyek alapján a fejlesztéseket elképzelik.

Mint a koncepcióban olvasható, „az okos Budapest egy környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható város, amely a modern technológia adta lehetőségek felhasználásával és a társadalom szerepvállalásának növelésével élhető várost jelent a városlakók számára”.

A jövőkép stratégiai célkitűzései, hogy Budapest a nemzetközi innováció egyik központja, ezáltal a tudástranszfer célpontja legyen; Budapest a környezeti erőforrások és a keletkező hulladék fenntartható felhasználásával óvja környezetét; Budapest fenntartható, a város élhetőségét növelő mobilitási rendszert hozzon létre; Budapest a XXI. század környezeti és technológiai változásaira válaszolni képes város legyen; Budapesten az emberek nyitott és együttműködő társadalomban éljenek; Budapest a fenntartható és helyi gazdaság fejlesztésére alapozva fejlődjön tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.