Ronaldóé az Aranylabda után a FIFA díja is

A Leicester City mestere lett az év edzője, a legszebb gólt egy maláj játékos lőtte a szavazatok alapján.

R.B.
2017. 01. 09. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA zürichi gáláján elsőként az év csapatát köszöntötték, a következő felelállásban: Neuer – Alves, Piqué, Ramos, Marcelo – Modric, Kroos, Iniesta – Messi, Suárez, C. Ronaldo. (A Barcelona játékosai az Athletic Bilbao elleni Király Kupa-nyolcaddöntő visszavágója miatt nem utaznak el a díjátadóra.) 

A férfiaknál az év edzője a Leicester Cityvel óriási meglepetésre angol bajnoki címet nyerő olasz Claudio Ranieri lett, ami annyiban meglepő, hogy nem a két legnagyobb 2016-os cím begyűjtője (BL: Zidane, Eb: Fernando Santos) nyert. 

„2016 a karrierem legjobb éve volt” – ezt már Cristiano Ronaldo mondta, miután a papírformának megfelelően átvette az év játékosa díjat. A portugál labdarúgó Bajnokok Ligáját és Európa-bajnokságot is nyert tavaly.

Puskás-díj győztesére még a gála alatt is bárki szavazhatott, s Mohd Faiz Subri csavarodó és a szél által is „megsegített” szabadrúgása érdemelte ki az elismerést. Az így az év gólját szerző maláj játékos megilletődöttségében egy percen át keresgélte telefonjában az előre megírt hálálkodó beszédét.

Az év női labdarúgójának Carli Lloydot (az amerikai válogatott csapatkapitánya), edzőjének Silvia Neidet (az olimpiai bajnok német válogatott szakvezetője volt) választották.

A FIFA-szurkolói díjat a Borussia Dortmund és a Liverpool közösen nyerte el, amiért szurkolóik áprilisban együtt énekelték el a két csapat közös himnuszát, a „You\'ll never walk alone”-t. A fair play díjat az Atlético Nacional kapta meg, mivel a repülőgép-szerencsétlenséget szenvedő Chapecoense javára lemondtak a Copa Sudamericanáról.

###HIRDETES2###

Az Aranylabdától hat év után különváló FIFA-gálán idén először nemcsak a sportújságírók, a szövetségi szakvezetők, a válogatott csapatkapitányok voksai, hanem szurkolói szavazatok is számítottak.

Így szavaztak a magyarok

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is a végső győztes Cristiano Ronaldót jelölte meg első helyen az Év játékosa-szavazáson. A német edző a második helyen honfitársát, Toni Kroost, a harmadikon pedig az argentin Lionel Messit nevezte meg. Dzsudzsáknál Messi volt a második, míg a brazil Neymar a harmadik.

Az újságírók közül Szeli Mátyásnál, a Nemzeti Sport munkatársánál ugyancsak Ronaldo győzött Luis Suarez és a francia Antoine Griezmann előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.