Új földkerülő világcsúcsot állítottak fel

Az öttagú francia csapat 40 nap alatt teljesítette a több mint 24 ezer mérföldes távot.

MTI
2017. 01. 26. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Idec Sport nevű trimarán csütörtökön reggel haladt át a franciaországi Ouessant szigeténél a képzeletbeli célvonalon, ezzel – a csapat honlapja szerint – 40 nap 23 óra 30 perc és 30 másodperc alatt teljesítette a több mint 24 ezer mérföldes távot.

A 60 éves Joyon az ugyancsak francia Loick Peyron és csapata 2012-es rekordját adta át a múltnak a Jules Verne Trophy keretében. A korábbi csúcs 45 nap 13 óra 42 perc és 53 másodperc volt.

A Jules Verne Trophy kiírását a híres francia író Nyolcvan nap alatt a Föld körül című regénye ihlette, Joyonék most éppen feleennyi idő alatt vitorlázták körbe a bolygót. A verseny első csúcstartója a francia Bruno Peyron volt 1993-ban 79 nap és 6 órával.

A szóló földkerülő csúcsot a francia Thomas Coville tartja, aki trimaránjával tavaly karácsony előtt ért célba 49 nap 3 óra 7 perc és 38 másodperc után.

Egytestű hajóval a rekorder a szintén francia Armel Le Cléac’h, aki 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg a Vendée Globe vitorlásversenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.