Üzenjük Brüsszelnek: megyünk az Eb-re

Női asztaliteniszezőink Svédországot és Belgiumot megelőzve juthatnak ki a kontinenstornára.

2017. 01. 24. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel asztalitenisz-Európa-bajnokságnak adott otthont hazánk a budai Tüskecsarnokban, de 2017-ben máris sikerült előrelépnie a sportágnak: a hétvégén megrendezett World Tour-idénynyitó mezőnye pestiesen szólva még durvább is volt, mint az Európa-bajnokságé, és nem össz-vissz egy bronzzal zártak a magyarok, mint októberben – Pergel Szandra és Madarász Dóra révén –, hanem Póta Georgina svéd partnerével egy ezüstéremmel örvendeztette meg a BOK (volt SYMA) csarnok népét a Hungarian Openen – és ez nem is volt rossz előjel alig két nappal a svédek elleni budaörsi Eb-selejtező előtt. A tizenkét állomásos versenysorozat nyitányán számos európai óriás mellett hazánkban ritkán látható kínai szupersztárok is ingyen megjelentek (54 ország 400 versenyzője közt), de a női párosdöntőben még őket (Csen, Li) is sikerült megszorongatnia a Póta, Ekholm duónak – egyéniben Póta papíron és a valóságban is első számú magyar asztaliteniszezőként is a negyeddöntőig jutott, épp az egyik döntős kínaival (Li) szemben vérzett el. Leírni sem kell talán: minden számban kínai versenyzők diadalmaskodtak.

No de félre a múltat, hisz kedden fontos feladatok várnak legjobb pingpongosainkra: a nemzetközileg manapság versenyképesebb hölgyek Budaörsre várják a svéd csapatot a J betűjelű Eb-selejtezőcsoportban este 6-kor, a férfiak szintén a kontinenstornára igyekeznek, rájuk este 8-kor az osztrák vendéglátók várnak Waizenkirchenben (B csoport).

A hölgyek megmérettetését a budaörsi Pingpong Hete rendezvénysorozat csúcseseményeként iktatták programba, ahol az európai csillagok egy teremben fognak ütögetni a teljesen amatőr sportbarátokkal, utóbbiaknak biztosan felejthetetlen élmény lesz ez. Budaörs egyébként is fent van már a pingpongtérképen a helyi klub hölgykoszorújának 2013-as BL-döntője óta, az agglomerációs város ráadásul most már harmadszor fogad válogatott eseményt – ráadásul szurkolni is lesz kinek, hiszen Pergel Szandra és Nagyváradi Mercédesz is a Hársfa utcai csarnokban edz. A tét sem kicsi, hisz hölgyeink eddigi háromból három Eb-selejtezőjüket megnyerték, és a novemberi „odavágón”, Svédországban is sikerült győzni 3–1-re; intő jel ugyanakkor, hogy bár Madarász Dóra fordulatos csatában, de megérdemelten verte a honosított ázsiai Li Fent, Póta állandó párospartnerétől, Matilda Ekholmtól kapott ki a legminimálisabb különbséggel. A csoport harmadik tagja a győztes mérkőzés nélküli Belgium, így az esti csoportrangadó győztese „Brüsszelnek is üzen”.

A hölgyek az évtizedes szolgálatától a hónap végén Luxemburg kedvéért megváló Téglás Pétert is méltó módon búcsúztathatnák a győzelemmel. A női szakág kapitánya a törpeállamban folytatja sportvezetői pályafutását, de Luxemburgra ne legyintsünk, a svédekhez és számos más európai országhoz hasonlóan honosított ázsiaiakkal „operálnak”, Európa- és világbajnoki címekkel büszkélkedhetnek, és Téglásnak 12 év után azért nyilván jár a környezetváltozás. Téglás utódja, hogy ezt is rögzítsük, az utánpótláskorú fiúk szövetségi kapitányaként tevékenykedett, és gyakorló edzőként is már hetek óta készül új munkájára. Ő Bátorfi Zoltán.

A férfiak Ausztriában próbálnak helytállni az Eb-selejtező A csoportjának kedd esti összecsapásán, de Kosiba Dánielék nincsenek könnyű helyzetben, novemberben idehaza csak megszorongatni tudták a sógorokat, legyőzni – David Serdaroglu akármilyen gyengén is játszott – nem. A feladat pedig idegenben sem lesz könnyebb a csoport utolsó helyén álló magyar válogatottnak. 

A sportágról általánosságban elmondható, hogy talán fejlődési pályán van, amire szükség is lehet, ha nem akarjuk, hogy csak a kínaiakról szóljon a 2019-es budapesti asztalitenisz-világbajnokság, aminek voltaképpen tesztversenye volt a hétvégi World Tour-viadal, a helyszín azonos lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.