Extrém kihívás: napi nyolcvan kilométer a jégen

205 kilométert megtenni mindenhogy sok, de jégen biciklizve, síelve, korcsolyázva egészen elképesztő.

Radványi Benedek
2017. 02. 22. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb édesvízi taván – amely 636 km hosszú, 79 km széles, s a Föld édesvízkészletének egyötödét teszi ki – a tél közepén zajló, rendkívül látványos, de embert próbáló versenyen a résztvevőket légpárnás hajók kísérik, s a sportolók a három, nagyjából egyenlő hosszúságú szakasz között a tóparti települések hoteljeiben pihennek meg. A minden évben lezajló viadal idei kiadását a múlt hétvégén rendezték, a versenyzőknek idén a dermesztő, olykor mínusz 14 fokos hőmérséklettel is meg kellett küzdeniük.

A szervező, Alekszej Ponomarjov elmondása szerint a kitartáson nagyon sok múlik, mert a verseny finoman szólva is megerőltető. „A résztvevőknek képesnek kell lenniük napi 80 kilométer megtételére a kiszámíthatatlan minőségű jégen, a széllel is dacolva. Ez néha nagyon kemény.” Idén egy hóvihar miatt a második napon rengetegen fel is adták a küzdelmet, sőt, azt a néhány síelőt, aki az elemekkel dacolva is továbbment volna, a szervezők leállították.

A győztesek minden kategóriában oroszok voltak, az elsők alig több mint nettó tíz óra alatt értek célba. A korcsolyázók leggyorsabbika, Ivan Timofejev előbb is végezhetett volna, de szerinte nagyon egyenetlen volt a jég.

A több mint száz résztvevő között egy harmincfős holland csapat is ott volt. „Most jöttünk először, tavaly bukkantunk nyári képekre a Bajkál-tóról, nagyon jól nézett ki, s azt gondoltuk, télen még szebb lehet, mert nálunk, Hollandiában már nincs tél. Jeget akartunk látni és egy gyönyörű környezetet. Ez pont ilyen!” – mondta egyikük, Frank.

Ám nem ez az egyetlen sportturista-csalogató esemény a Bajkál-tónál: március 7-én tizenharmadszorra rendezik meg a maratoni futóversenyt, amelyen kétszázan tehetik meg a 42 kilométeres távot az 1,2 méter vastag, nagyrészt vékony hóréteggel takart jégen, a tavat keresztben átszelve. De a Winteriada elnevezésű programsorozat jegyében néhány nappal később kutyaszánhúzó-megmérettetést, majd golfviadalt rendeznek. És még március folyamán a világ legmélyebb tavát meglékelve egy négyfős csapattal bárki részt vehet a horgászversenyen is.

(Forrás: BBC, Russiaeguide.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.