Bettman borúlátó a téli olimpia előtt

Az NHL vezére szerint az észak-amerikai profiliga hokisai nem játszanak Pjongcsangban.

MTI
2017. 03. 22. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportvezető a Reuters hírügynökségnek kedden elmondta, hogy február eleje óta nem tárgyaltak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a nemzetközi sportági szövetséggel (IIHF), s jelenleg nincs újabb időpont az egyeztetésre, így mindenkinek azt kell feltételeznie, hogy NHL-es hokisok nélkül rendezik majd meg a téli játékokat.

Bettman elmondta, a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leállítsa a bajnokságot a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és az IIHF-től. Ugyanakkor erre a másik oldal nem hajlandó, sőt a NOB a legutóbbi öt olimpiával ellentétben a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és szállítási költségeit sem hajlandó állni. A liga vezetője szerint megoldásként azt is javasolták, hogy a NOB kezelje kiemelt olimpiai szponzorként az NHL-t a játékokon, ám a bizottság erre sem hajlandó.

„Ha nem értékelik a szereplésünket, akkor miért mennénk?” – tette fel a kérdést Bettman. Azt is elmondta, hogy a legutóbbi öt olimpia, amelyen ott voltak az NHL-es játékosok, a ligának nem hozott hasznot. „Februárról beszélünk, amikor az Egyesült Államokban nincs amerikaifutball és bézból sem, csak kosárlabda és jégkorong, s akkor mi egyszer csak eltűnünk az olimpia miatt” – fogalmazott.

A sportvezető úgy látja, a következő lépést mindenképpen a NOB-nak kell megtennie.

Az NHL az 1998-as olimpiára engedte el először a játékosait, s azóta minden játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában – a nem tengerentúli események előtt – mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodást kötniük a feleknek.

A játékosok mindenesetre szeretnének ott lenni az ötkarikás tornán, Thomas Bach NOB-elnök korábbi szavai szerint a bizottság is ezt szeretné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.