Fia keresztapja ellen küzd az Eurokupáért

Délszláv családi szálak a döntőben, Nyéki Balázs 19 évvel a KEK-győzelem után nyerhet újabb kupát a Fradival.

Radványi Benedek
2017. 03. 22. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkilenc év után nyerhet újra nemzetközi tornát a Ferencváros férfivízilabda-csapata. Az Eurokupa-győzelemhez a mai idegenbeli mérkőzésen (18.00, Digisport 1), illetve az április 5-ei visszavágón kell felülmúlni a Nagyvárad együttesét. A nyáron mások mellett Varga Dániellel és Madaras Norberttel erősödött, az elődöntőben a montenegrói Jadran Herceg Novin 17-16-os összesítéssel túllépő FTC sikere már csak azért is mutatna szépen, mert magyar klub legutóbb nyolc éve nyert trófeát európai porondon (az Eurokupa elődjének számító LEN-kupát nyerte meg a Szeged 2009-ben).

A CSM Oradea szintjét nem a román és a magyar válogatott közti különbség alapján érdemes belőni, a nagyváradiak két olasz csapatot búcsúztatva jutottak el a fináléig, kapujukat a szerb olimpiai bajnok Gojko Pijetlovic védi, a mezőnyben két honfitársa, Nikola Radjen és Mateja Asanovic szintén ott van, miként a horvát Boris Pavlovic is. Igaz, a Fradi keretében is vannak délszláv játékosok: Stefan Mitrovic, Marko Avramovic és Marko Cuk – a párharc pikantériája, hogy utóbbi gyermekének a keresztapja pont a Ferencvárosból Nagyváradra szerződött Pijetlovic. Az FTC vezetőedzője, Varga Zsolt nyolcnegyedes párharcról beszélt, de kijelentette: „Arra törekszünk, hogy már kint győzzünk, a visszavágón pedig bebiztosítsuk a kupasikert.”

Az 1998-as KEK-döntőben a görög Olimpiakosz Pireusz elleni 8-6-os hazai győzelem után ünnepelt a Komjádi uszoda közönsége, s ugorhattak örömittasan a medencébe a játékosok, többek között a későbbi olimpiai bajnok testvérpár, Steinmetz Barnabás és Ádám, illetve a Fradi utolsó gólját szerző Hesz Máté. De akad egy még érdekesebb szereplő, Nyéki Balázs, aki az akkori és a mostani csapatnak is tagja. Az 1998-ban 17 éves átlövő az elődöntőben az ellenfél, a Róma együttesében játszó Benedek Tibor mellől kétszer is betalált, a későbbi szövetségi kapitány kérdezősködött is a meccs után, hogy ki ez a srác

Lapunk viszont hiába érdeklődött Nyéki Balázs emlékei és várakozásai iránt, az FTC sajtóirodája ezt nem tette lehetővé. Úgyhogy csak annyit szögezhetünk le, hogy a későbbi OB I-es gólkirály – akinek két és fél éve megfordult a fejében, hogy abbahagyja a játékot és edzőnek áll – ezúttal a rutinosok között, 36 évesen, csapatkapitányként bizonyíthat a telt házas nagyváradi uszodában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.