„Kaptam egy pofont, és felébredtem”

Zsivoczky-Farkas Györgyi friss Eb-bronzérmes ötpróbázóként máris a nyarat tervezgeti, egyéni csúcsra tör.

2017. 03. 07. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döcögősen indult a pénteki versenynapja Zsivoczky-Farkas Györgyinek, aki az M4 sporttévében kedd reggel elevenítette fel, miként szerzett bronzérmet ötpróbában a belgrádi fedett pályás Eb-n.

– Tudtam, hogy jó formában vagyok, de amikor felkeltem, furcsán éreztem magam, és a bemelegítéskor is nyugtalan voltam – idézte vissza a kezdetet a sportoló, majd 8,47-tel idei legjobbját érte el 60 m gáton (egyéni csúcsa 8,44), ami egyébként nem erőssége, és most is talált technikai hibát a futásában, viszont úgy gondolja, hogy itt volt az ideje az egyéni csúcsnak.

A magasugrásnál aztán nem találta a távolságot felugráskor, így is sikerült az 1,81 méteres idénycsúcs.

– Utána leültem, és gondolkodni kezdtem: én nem ilyen formában jöttem ide! Nagyon, de nagyon szerettem volna, ha jól sikerül a súlylökés, aztán az első sorozatban máris sikerült az egyéni csúcs, amit az utolsó dobásnál is megközelíthettem, úgyhogy ez most már biztos tudásnak tűnik – merített erőt javuló teljesítményéből Zsivoczky-Farkas, akit az is segít, hogy férje és edzője, Zsivoczky Attila sok hasonló helyzetben volt pályafutása során, mint amilyenből „tanítványát” ki kellett húznia.

Távolugrásban bemelegítéskor már meg sem fordult a fejében, hogy bármi baj lehet, mégis az utolsó próbálkozásig várnia kellett a 6,38-as egyéni csúcsra, ami után 20 másodpercre volt az ezüstérmes pozícióban álló osztrák Ivona Dacictól.

– 800 méteren már el voltam fáradva – értékelte helyzetét reálisan Zsivoczky-Farkas, aki tudta: a második helyre nem volt esélye.

Érdekesség, hogy a szintén pénteken dobó Márton Anita súlylökővel még versenyzés közben is tudtak beszélgetni.

– A második sorozata után Márton Anita odajött hozzám, és azt mondta, nem tudja, mi van vele, de én megnyugtattam, hogy ne féljen, minden rendben lesz. Aztán a harmadik sorozatban megdobta az első helyezést érő dobását.

A nap végén is együtt örülhettek, mert míg Márton Anita a dobogó tetején hallgatta a magyar Himnuszt, az ötpróbázó épp gyalogolt a pódium felé saját eredményhirdetésére.

A sportoló szerint mindenkinek más szám az erőssége ötpróbában, neki az ugrások mellé felnőtt a súlylökés is. Tehát nem a legjobb, a gátfutás van az elején, ami így nem ad megfelelő alaphangot a továbbiakra, de mint mondta, „így legalább egy pofon volt, hogy felébredjen”.

Zsivoczky-Farkas Györgyi életkora alapján már túl kellene hogy legyen sportolói pályafutása csúcsán, ennek ellenére most, harmincon túl szerzett először érmet felnőttvilágversenyen. Erről annyit mondott: nem volt szerencsés, sok sérüléssel küszködött korábban, összeadva éveket nem versenyezhetett, ezért tolódott ki ennyire a pályafutása.

Abból, hogy mögötte az ifjú titán Krizsán Xénia lett a negyedik a belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon, arra lehet következtetni, hogy mindketten jó formában vannak, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egyetlen hiba elég ahhoz, hogy az ember elszálljon. A mostani helyezéseik alapján a szabadtéri szezon előtt mindketten méltán reménykedhetnek abban, hogy a nyáron egyéni csúcsra törnek ötpróbában. Onnantól pedig szinte bármi lehet!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.