Közel került a kupagyőzelemhez a Ferencváros

A zöld-fehérek 12-6-ra nyertek Nagyváradon az Eurokupa döntőjének szerdai első mérkőzésén.

MTI
2017. 03. 22. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag tökéletes első negyedet produkált a Ferencváros annak ellenére, hogy a várakozásoknak megfelelően a hazai csapat több labda nélküli kiállítást is kapott. A magyarok kapuját védő Vogel Somának az első nyolc percben még komoly bravúrt sem kellett bemutatnia, ami a zöld-fehérek kiváló védekezését jelzi. A magyar csapat támadásban ötletesen, jól játszott, így három góllal vezetett az első szünetben.

A második felvonásban a román együttes már jobb százalékban használta ki emberelőnyeit, de a Ferencváros támadásban ellensúlyozni tudta, hogy a játékvezetők több esetben könnyebben adták meg a lehetőséget az ellenfélnek. Elől Tóth Márton, majd Jansik Szilárd is klasszis gólt szerzett, így a nagyszünetre nem változott a különbség.

A harmadik negyed elején „megtörte” ellenfelét a Ferencváros: előbb a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert, majd Marko Cuk is bevette az ötkarikás aranyérmes Gojko Pijetlovic kapuját (2-7). A hazaiak Ramiro Georgescu bombájával szépítettek, de Mitrovic szinte azonnal válaszolt. Nem sokkal a negyed vége előtt a kilencedik román emberelőnyből megszületett a negyedik gól (4-8).

A zárófelvonást egy újabb magyar kiállítás és hazai gólt nyitotta meg, de a túloldalon Szirányi Balázs akcióból, centerből válaszolt. A Nagyvárad továbbra is futószalagon kapta az előnyöket – melyek közül kettőt értékesített –, Cuk találata viszont újra lecsendesítette a hazai közönséget. Innen már nem volt visszaút a Nagyvárad számára, különösképpen azért, mert Mitrovic harmadszor, Varga Dániel pedig először betalált.

Az április 5-én sorra kerülő visszavágót így jelentős előnnyel várja a Ferencváros, amely 19 esztendő elteltével emelhet magasba európai kupatrófeát azután, hogy 1998-ban a KEK-ben diadalmaskodott. Egy évvel korábban, az Eurokupa elődjének számító LEN Kupa döntőjében alulmaradt az Újpesttel szemben.

Férfi Eurokupa, döntő, 1. mérkőzés:
Digi-Oradea – FTC-PQS Waterpolo 6-12 (0-3, 2-2, 2-3, 2-4)
gólszerzők: Gheorghe 2, Diaconu, Georgescu, Asanovic, Raden 1-1, illetve Mitrovic 3, Cuk 2, Avramovic, Pohl, Tóth M., Jansik, Madaras, Szirányi, Varga Dá. 1-1

A mindkét oldalon kiváló délszláv légiósok egész sorát felvonultató csapatok szerda esti találkozóját a kölcsönösen kemény és hatékony védekezés, a kiélezett küzdelem jellemezte az első perctől kezdve. Hazai vezetést követően 2-1-re, majd 3-2-re is a vendégek álltak jobban, míg nem 3-3-nál, a második negyed hajrájában az olimpiai aranyérmes center, Kis Gábor parádés mozdulattal húzta a hálóba a labdát, közvetlenül a nagyszünet előtt pedig Andrija Prlainovic, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb klasszis bal felső sarkos bombájával 5-3-ra elhúzott a Szolnok.

A harmadik negyedben a főcsoport első helyéért a görög Olympiakosszal vetélkedő magyar csapat közelebb engedte a hatosban a harmadik helyet elfoglaló Bresciát, a vb-aranyérmes Vámos Márton balkezes lökete nyomán azonban visszaállt a különbség (6-4).

A befejező nyolc percben a meccsen triplázó Prlainovic pattintása ért célt (7-4), s innen már nem maradt visszaút az itáliaiak számára, sőt a végén még Fülöp Bence lőtt gólt megúszásból, kialakítva a 8-4-es végeredményt.

Eredmény, BL, főtábla, A csoport, 8. forduló:
Szolnoki Dózsa-Közgép – Brescia (olasz) 8-4 (2-2, 3-1, 1-1, 2-0)
a Szolnok gólszerzői: Prlainovic 3, Crousillat, Gocic, Kis, Vámos, Fülöp 1-1

Az OSC nagy meglepetésre csak 5-5-ös döntetlent ért el a vendég német Spandau ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblás csoportküzdelmeinek 8. fordulójában. Az újbudai együttesnek így bravúrra van szüksége ahhoz, hogy a következő két mérkőzésen kiharcolja a továbbjutást.

Vincze Balázs együttesének nyernie kellett volna ahhoz, hogy pontszámban utolérje a harmadik helyen álló Bresciát, a nyitónegyedben mutatott nehézkes játéka után a magyar csapat a második játékrészben már a papírformának megfelelően vízilabdázott és kétgólos előnnyel fordult a nagyszünetben.

Ezt követően azonban rendkívül görcsössé vált az OSC, a vendégek kapujában pedig Baksa László kitűnően védett, és többek között neki is köszönhetően pontot raboltak a berliniek.

Eredmény, BL, főtábla, A csoport, 8. forduló:
A-Híd OSC Újbuda – Spandau (német) 5-5 (1-1, 3-1, 1-2, 0-1)
a magyar csapat gólszerzői: Seman 2, Zalánki, Salamon, Kovács G.

A csoport állása: 1. Szolnoki Dózsa-Közgép és Olympiakosz 22-22 pont, 3. Brescia 11, 4. A-Híd OSC Újbuda 9 , 5. Spandau 4, 6. Nice 0

Egyetlen pillanatig sem vezetett, és ötgólos, sima vereséget szenvedett az Eger a Pro Recco otthonában a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblás csoportküzdelmeinek 8. fordulójában.

Az esélyesebb, veretlenül csoportelső Recco már az első negyedben magához ragadta a kezdeményezést annak ellenére, hogy legjobbja, a szerb Filip Filipovic nem volt ott a keretében. A nagyszünetig – amikor hárommal vezetett – Francesco Di Fulvio góljaival folyamatosan növelte előnyét az olasz együttes.

A második félidőben sem változott jelentősen a játék képe, a házigazda remek védekezése ellen nem tudott mit kitalálni Dabrowski Norbert együttese, mely így sima vereséget szenvedett.

Mivel a csoport másik mérkőzésén a Barceloneta kikapott a Jug Dubrovnik vendégeként, az egriek kedvező helyzetből várhatják az utolsó két fordulót.

Eredmény, BL, főtábla, B csoport, 8. forduló:
Pro Recco (olasz) – ZF-Eger 9-4 (3-1, 2-1, 1-1, 3-1)
az Eger góldobói: Cuk 2, Vapenski, Kovács

A csoport többi mérkőzésén:
Jug Dubrovnik (horvát) – Barceloneta (spanyol) 11-10 (2-0, 4-3, 2-4, 3-3)
Partizan Beograd (szerb) – Hannover (német) 13-9 (6-2, 3-2, 3-3, 1-2)

A csoport állása: 1. Pro Recco 24 pont, 2. Jug Dubrovnik 17, 3. ZF-Eger 12, 4. Barceloneta 8, 5. Partizan Beograd 4, 6. Hannover 3

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.