Megvan az első magyar olimpiai kvóta műkorcsolyában

Tóth Ivett 20. helyen végzett Helsinkiben.

MTI
2017. 03. 31. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Ivett 20. helyen végzett a Helsinkiben zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság női versenyében, ezzel megszerezte Magyarország első hivatalos kvótáját a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára.

Noha az már biztos, hogy sífutásban és alpesi síben lesznek magyar indulók, erről azonban a nemzetközi szövetség csak a jövő januári ranglistazárást követően küld értesítést, így hivatalosan Sebestyén Júlia tanítványa az első magyar, aki indulási jogot szerzett a jövő februári ötkarikás játékokra.

Egyéniben 24 kvótát osztottak ki a vb-n, de a helyezési pontszámok alapján az országok akár több indulási joghoz is juthattak, mint ahány versenyzőjük indult a finn fővárosban, azaz a legjobb 24-et felvonultató kűr elérése még nem jelentett biztos indulási jogot. Tóth az olimpiai rangsorban 23. lett.

A 18 éves magyar műkorcsolyázó a rövidprogram után a 14. helyen állt, de pénteki kűrjében egyszer elesett, többször pedig bizonytalankodott, így hat pozíciót rontott. Célját azonban így is elérte a kvóta megszerzésével, ami nem névre szóló, hanem az országnak jár.

A harmadik felnőtt vb-jén először a legjobb 24-be jutott Tóth Ivett jól kezdett, első ugráskombinációja - a háromfordulatos Lutz és Salchow - sikeres volt, utána viszont a tripla Rittberger csak egyfordulatos lett. A korai hibától érezhetően elbizonytalanodott, a tripla flipben elesett, a háromfordulatos Lutzot pedig meg sem próbálta. A végére összeszedte magát és két szép ugráskombinációval zárt.

\"Nem lehetek csalódott. Hosszú szezon volt és a kűrre mentálisan elfáradtam\" - mondta az M4 Sportnak Tóth Ivett, aki elárulta, megérte nagyobb hangsúlyt fektetni a rövidprogramra, mert így bejutott a döntőbe és annak köszönhetően szerzett kvótát is. \"Sikerült előrelépni ebben a szezonban, jövőre pedig még jobb szeretnék lenni\".

\"Nyugodtnak láttuk a bemelegítéskor. A Rittbergernél elvesztette a fonalat és soká talált vissza. Ennek ellenére nem lehetünk elkeseredve, fantasztikus volt a rövidprogramja, ez kellett ahhoz, hogy a kvótáért versenyezzen. Meg is szerezte, azaz teljesítette a célját\" - értékelt a 2004-ben Európa-bajnok Sebestyén Júlia, aki kifejtette, tanítványának nehéz dolga volt az egész idényben, hogy megbirkózzon a rá nehezedő nyomással, de megérte rengeteget gyakorolni a rövidprogramot.

A győzelmet a várakozásoknak megfelelően a világ- és Európa-bajnok orosz Jevgenyija Medvegyeva szerezte meg, aki a tavalyi évhez hasonlóan mind az Eb-n, mind a vb-n a legjobbnak bizonyult. Teljesítményét jól jellemzi, hogy a nőknél még senki nem kapott ilyen magas pontszámot a szabadkorcsolyázására, egyúttal összpontszámot sem. Mögötte két kanadai, Kaetlyn Osmond és Gabrielle Daleman lett a második és harmadik.

    Szombaton a férfiak és a jégtáncosok kűrjével zárul a vb.

    Eredmények:

    nők, világbajnok:

1. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 233,41 pont

2. Kaetlyn Osmond (kanadai) 218,13

3. Gabrielle Daleman (kanadai) 213,52

...20. Tóth Ivett 160,77

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.