Nem titkolhatják, kihez honnan érkeznek a taópénzek

Jogerős döntést hozott a Fővárosi Ítélőtábla.

MNO
2017. 03. 22. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében az illetékes minisztériumoknak részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a taópénzek – írja az Index. Tehát ki kell adni a vonatkozó iratokat (támogatási igazolásokat, azokról szolgáltatott adatokat), hogy abból megállapítható legyen, mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek.

A pert a Transparency International indította, és az ítéletben szerepel, hogy a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, amely „közpénzjelleggel bír”.

A portál szerint az ítéletben az is szerepel, hogy a nyilvánossággal számolnia kell annak, aki állami támogatást vesz igénybe, közpénzt használ fel a tevékenysége, gazdálkodása során, illetve az adótitok nem képezheti abszolút korlátját a közérdekű adatok megismerésének.

A Transparency International a szerdai ítélettel kapcsolatban közölte, hogy „a bíróság jogerős döntése azért kiemelkedően fontos, mert egyértelművé tette, hogy teljes körű nyilvánosság kell övezze a társaságiadó-kedvezményre jogosító sporttámogatásokat, hiszen azokat közpénzből fizetik. Márpedig aki közpénzzel gazdálkodik, annak tűrnie kell, hogy a közpénz használatára vonatkozó tevékenységére mások, a polgárok kíváncsiak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.