Vajon mennyit fut az ország egy nap alatt?

Szombaton jön az 5. Országfutás, bárki, bárhol beszállhat, 5 km-re, aztán meglátjuk, kis hazánk mit tud.

2017. 03. 17. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennél „mindenkinek szólóbb” futóeseményt nem lehet kitalálni, nem is véletlen hát, hogy töretlen a népszerűsége az immár ötödik alkalommal megszervezett Országfutásnak. A kezdeményezés alapgondolata az, hogy bárki, aki ezen a napon fut legalább 5 kilométert, regisztrálhatja futótávját egy internetes felületen, ez felkerül egy térképre, aztán meglátjuk, az ország úthálózatának mekkora része lett „befutva” egyetlen nap alatt – ez a hobbisportoló magyar embereket virtuálisan, de egy kicsit ténylegesen is összekötő nap most a március 18-ai szombat lesz.

A legutóbbi, negyedik alkalmat tavaly október 22-én 9840-an vállalták be, ennyi regisztráló összesen 95 621 kilométert futott, tehát a vállalkozó kedvűek egyenként átlagosan majdnem 10 kilométert teljesítettek. Bárki futhatott, korra, nemre vagy testsúlyra való tekintet nélkül, ilyenkor az sem számít, ki milyen gyorsan teljesíti vállalását. A túrázók vagy kiránduló családok ugyanúgy beleszámítottak – és beleszámítanak most is – az ország összteljesítményébe, így akár háti hordozóban, a jó levegőn aluszkáló csecsemők is „teljesítők”.

Az esemény védnöke legutóbb Monspart Sarolta távfutó-világbajnok volt, és most is ő, és részt vett rajta Lubics Szilvia és Maráz Zsuzsanna ultrafutó, Csipes Tamara, Csipes Ferenc vagy Kovács Koko István olimpiai bajnok. A szervezők idei célja, hogy az Országfutás idén átlépje a 100 ezer kilométeres álomhatárt, ha mindenki teljesíti azt, amit vállalt, akkor ez sikerülhet is. Az „eseményre” egészen szombat éjfélig lehet jelentkezni, persze értelmetlen az utolsó fél órára hagyni a regisztrációt, hisz akkor már tényleg csak 5 kilométer teljesítésére lesz idő.

Minden további részletet ITT lehet megtalálni (Facebook-oldal ITT), ugyanezen a felületen le lehet tölteni rajtszámot és az esemény után majd oklevelet is. Aki futótársat keres, EZEN a Facebook-felületen próbálkozhat.

2015-ben Vadász Vince fejéből pattant ki az ötlet, hogy szervez egy, az egész országot megmozgató, mindenki számára elérhető, ingyenes, bárhol teljesíthető, de mégis közösségi rendezvényt, ami a rendszeres mozgást, a futást népszerűsíti. A 2015 márciusi futáson majdnem 4000-en vettek részt, 46 733 km-t teljesítettek összesen, ami az országhatár több mint hússzorosát jelentette gyalogosan, túrázva, illetve futva. Az Országfutások minden esetben nagy nemzeti ünnepeinkhez kötődnek, tavasszal március 15-höz, míg ősszel október 23-hoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.