Választani kell Hosszú Katinka és Széles Sándor között

Ez a feladat áll az uszodavilág „kitiltási botrányában” legfőképp érintett Kalaus Valter veteránúszó előtt.

2017. 03. 23. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hosszú Katinka és Shane Tusup neve által fémjelzett Iron Aquatics úszóklub kitiltotta a Duna Arénából Széles Sándor úszóedzőt – ez a hír borzolta a kedélyeket csütörtökön. A híradások – konkrétan a Bors tudósítása – szerint Kalaus Valter korábbi 3-szoros ifi Eb-győztes, 23-szoros magyar bajnok, jelenleg az Iron kötelékéhez tartozó, 47 éves veteránúszó jelezte, hogy régi mesterével, Széles Sándorral kíván felkészülni a nyári vizes vb-t követően a Dagályban rendezendő masters világbajnokságra 200, 400 és 800 méterre, erre azonban nincs lehetősége, mert a jelenleg tanítvány nélküli edzőt nem engedik be a Duna Arénába arra hivatkozva, hogy a vízfelület az Iron Aquatics úszóié és edzőié. Kalaus Valter jelenleg SMS-ben kapja a napi edzésadagot Szélestől, de a dolgát nehezíti, hogy nincs vele Széles. Kalaus állítása szerint ugyanakkor ígéretet kapott arra Hosszú Katinkától, hogy utánanéz az ügynek, és meglátja, mit tehet.

A pohárba tiszta vizet azonban nem ő, hanem szerdai, magyar nyelvű Facebook-bejegyzésében Shane Tusup társklubvezető és edző öntött. Érzékelhetően nem veszi jó néven az Iront érő támadásokat.

„Az utóbbi időben folyamatos, alaptalan támadások érték Katinkát és az úszóklubunkat, az Iron Aquaticsot. Szomorú és dühítő nap mint nap légből kapott pletykákat olvasni a sajtóban rólunk”, panaszkodik a nyilvánosságnak a 2016-ban az év edzőjének választott Shane Tusup, egyértelműen célozva a minapi, szintén tévesnek bizonyult híradásra, miszerint 60 millió forintot alkudott ki az Iron Katinka vb-reklámban való szereplésére. Tusup a „Széles-ügyben” szándéka szerint először és utoljára nyilvánult meg az interneten. „Az úszókomplexum szabadon látogatható, sem Katinka, sem én, sem az úszóklubunk bármelyik képviselője nem tiltott ki senkit az Arénából”, tette egyértelművé a legújabb „kitiltási botrány” egy fontos részletével kapcsolatban Tusup. Hozzátette, az Iron Aquatics úszóklub saját edzői stábbal dolgozik, aminek nem tagja Széles Sándor.

A helyzet ez alapján igen egyszerűnek tűnik: Kalaus Valter az Iron úszójaként egy, a klub kötelékébe nem tartozó edzővel kíván edzeni úgy, hogy a klub vízfelületét használja. Tehát a döntést voltaképp Kalausnak kell meghoznia, hogy az Iron fontosabb-e neki a Dagályban vagy Széles a Dagály és az Iron Aquatics nélkül.

Az is nyilvánvaló, hogy – mint erre Shane Tusup a bejegyzésben külön kitér – az Iron klub edzőinek személyi összetételéről nem az úszók, hanem a klubvezetés dönt, és „aki az Iron Aquatics színeiben versenyezik, az használja a klub által biztosított vízfelületet, hozzájárul a klub struktúrájához, meghatározott elveihez és irányvonalaihoz és a stáb elfogadásához”.

Shane Tusup úgy oldaná fel a helyzetet, hogy Kalaus ússzon csak Széles útmutatásai szerint, ám azt akkor ne az Iron égisze alatt és ne a Dagályban tegye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.