Vizsgálat indult a paralimpikonok zaklatása miatt

A riói olimpián még taroltak az úszók, most arról panaszkodnak, hogy megfélemlítve kell edzeniük.

Gabay Balázs
2017. 03. 23. 21:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit úszószövetség belső vizsgálatot indít, miután számos paralimpikonjuk jelezte, hogy edzői zaklatás, megfélemlítés áldozata lett. Az ügy elég komolynak tűnik, ugyanis a panaszosok közül többen érmet nyertek Rióban, ahol a brit csapat legsikeresebbjei az úszók voltak. 47 érmet vittek haza, köztük 16 aranyat. Összesítésben másodikok lettek az éremtáblázaton.

A manchesteri úszóközpontra épülő válogatott számos versenyzője jelentkezett azzal, hogy az elmúlt két hónapban becsmérlő, fenyegető hangvétellel találkoztak edzőjük részéről. Egyikük szülője a BBC-nek, mely az egész sztorival előjött, a következőket nyilatkozta:

„azt mondták nekünk, hogy az élsport nem a sportolók jólétéről szól, hanem az eredmények hajszolásáról. A félelem szelleme költözött be az uszodába.”

Nem ez az első eset, hogy élsportolók hasonló megfélemlítésről, őket agyonnyomó eredménykényszerről, bullyingról beszélnek. A brit kerékpárosok közül korábban többen is rettenetes versenyzői légkörről, kíméletlen edzőkről, kifacsart sportolókról vallottak egy vizsgálat során. A brit versenysport finanszírozását irányító kormányzati szervezet, az UK Sport nemcsak az úszó paralimpikonok, de a kerékpárosok ügyében is vizsgálódik. A közelmúltban az evezős csapatnál is voltak ilyen vádak, Paul Thompson edzővel szemben, akit egyik versenyzője kőkemény zaklatónak nevezett. A trénert később felmentették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.