A fiatal Schmitt Pált látja az elnökjelöltben a MOB korábbi sportigazgatója

A húsvéti levelében Orbán Viktor ellen kirohanó vívóvilágbajnok, Kovács Tamás a kiskaliberű súgókról és a MOB-ról.

Radványi Benedek
2017. 04. 21. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatvanas, hetvenes évek kiváló kardvívója április 17-én a Facebookon írt levelében ment neki Orbán Viktornak elsősorban a nemzeti konzultáció kapcsán. „Kedves Viktor! Ez már nem mehet így tovább akkor vagyok csak jó keresztény, ha rátok szavazok, az a jó rádió, tévé, sajtó, amit ti működtettek, csak a CÖF tüntetése a jó, csak a központi irányítású iskolák színvonalasak, minden területen, sajnos még a sportban is központi jóváhagyás van minden vezetői poszton Mi ez, ha nem a sötét kommunista időket idézi?” – írta többek között Kovács Tamás.

Azóta választ is kapott, a futárral küldött levelében a miniszterelnök azt írta, gondolja át és küldje vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet, de sport témában nem nyilvánult meg. Orbán levelét teljes egészében nem hozta nyilvánosságra, a Digi Sport reggeli műsorában azonban erről és a Magyar Olimpiai Bizottság körül kialakult helyzetről is hosszan beszélt.

A teljesen átpolitizált magyar sportot nagy problémának tartja. „Ha a hatalom embereket helyez el a sportági szövetségek élén, akkor előtérbe kerülnek a kiskaliberű emberek. Egy komoly szakember tudja magáról, hogy komoly tudása van, nem fog lobbizni az újonnan megválasztott elnöknek.” Állítja, a politikus-elnökök rá vannak kényszerítve a súgókra.

„Kialakul a kiskaliberű súgói gárda, amely zsákutcába vezetheti az egész magyar sportot”

– mondta a hatszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok Kovács Pál fia. Jelezte: ha egy jó szakember ellenvéleménybe kerül a vezetővel, könnyen eltávolíthatják a sportágtól.

A sportirányítás átalakításával több hatáskörétől is megfosztott Magyar Olimpiai Bizottságban rövidesen elnököt választanak, s Kovács Tamás a napokban a jelöltek sorába lépett Kulcsár Krisztiánt támogatja.

„Amikor olvastam, hogy Kulcsár Krisztián Svájcból jelentkezett, borzalmasan megörültem, mert minden szempontból megfelel erre a posztra. Azt kell mondanom, hogy

Kulcsár Krisztiánban jó értelemben egy fiatal Schmitt Pált látok,

aki mind nemzetközileg, mind szakmailag, mind emberileg, mind mint sportdiplomata nagyon tehetséges.”

Kovács Tamás – aki a 2008-as olimpia előtt a MOB-ban sportigazgatóként Schmitt Pál egyik közvetlen munkatársa volt – jelezte, Kulcsár 45 évesen már nagyon tapasztalt: „A BÁV-nak volt a vezérigazgatója, a CIB Banknak a főosztályvezetője, most pedig a Nemzetközi Vívószövetség technikai igazgatója. Négy nyelven beszél, ragyogó választás lenne.”

A MOB április 24-én tart rendkívüli közgyűlést, amelyen átdolgozzák és kijavítják az alapszabályt, majd május 2-án lesz a tisztújító közgyűlés. Az elnöki posztért Kulcsár Krisztián mellett a jelenlegi elnök, Borkai Zsolt és a korábbi főtitkár, Szabó Bence indulásáról tudni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.