Alakul a Borkai–Szabó összecsapás

Ha a MOB győri fideszes polgármester elnöke nem gördít akadályt elé, komoly vérfrissítés lesz az olimpiai bizottságban.

2017. 04. 07. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változik a Magyar Olimpiai Bizottság alapszabálya, ebben született egyezség szerdán a Parlamentben a sportági szövetségek között – a Kósa Lajos korcsolyaszövetségi elnök, mellékesen Fidesz-frakcióvezető kezdeményezésére összehozott találkozón. Ezen a Nemzeti Sport információi szerint más politikus sportszövetségi vezető személyiségek is jelen voltak, úgy mint Németh Szilárd rezsibiztos a birkózóktól, Deutsch Tamás EP-képviselő az MTK-tól, Kocsis Máté kézilabdavezér és józsefvárosi fideszes polgármester, valamint a szintén kormánypárti Bánki Erik MLSZ-elnökségi tag, s rajtuk kívül mintegy ötven prominens.

Az összejövetel apropója a május 2-ai MOB-tisztújítás volt, ami előtt napirenden van az alapszabály módosítása, ez ügyben az elnök Borkai Zsolt (győri fideszes polgármester) decemberi ígéretei ellenére sem történt előrelépés, így pedig több olimpiai bajnokunk nem tud elindulni a tisztújításon – például a sportnapilap szerint az elnökségre aspiráló, nemrég leváltott főtitkár, Szabó Bence, aki pedig így összecsaphatna (egykori?) barátjával, az elnökségre újra pályázó Borkaival. 

Az alapszabály módosítása adminisztratíve Borkain is múlik, aki jelzése szerint nem gördít akadályt az indulások elé. Felröppentek a lap szerint olyan információk is, miszerint Schmitt Pál visszatérhet a MOB élére mint „kompromisszumos megoldás”, ám jelzésértékű, hogy a bizottság tiszteletbeli elnökeként szereplő volt államfő nem kapott meghívást a Parlamentbe szerdára. Ott volt viszont Török Ferenc korábbi öttusázó olimpiai bajnok – ügyvédje társaságában –, aki Borkai (és a túlzott politikai befolyásszerzés) ismert ellenlábasa.

Mint a lap ecseteli, a MOB-on belül azért is „változásra van szükség”, mert két szupersportágunk, az úszás és a kajak-kenu jövője sem világos a bizottságon belül, a kajak-kenu sport új vezetői még nem lennének választhatóak májusban, és Bienerth Gusztáv úszóvezér sincs még beiktatva, a MOB listáján még mindig Gyárfás Tamás neve szerepel.

A MOB rendkívüli közgyűléséhez, ami az alapszabályt hivatott módosítani, minden készen áll, ez még belefér május 2. előtt.

És hogy kik még a MOB-ba igyekvő nagy sportolók? Szabó Bence a lapnak sorolja: Darnyi Tamás, Kovács István A háttérben húzódó viszonyokról sok mindent elárulnak Szabó szavai: „Néha úgy érzem, mintha a MOB ellenségként tekintene rám. Pedig nem harcolni akarok, hiszen azt is méltósággal viseltem, amikor az elnök közölte velem, hogy nem kíván velem együtt dolgozni. ( ) Az lenne tisztességes, ha az új alapszabály elfogadása után az új MOB választaná meg az elkövetkező ciklusra a szervezet tisztségviselőit.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.