Becsülettel, de csalódottan zárta a vébét Magyarország

Jégkorong-válogatottunk Kazahsztán ellen is kikapott az utolsó divízió I/A-s világbajnoki mérkőzésén.

Gabay Balázs
2017. 04. 28. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számunkra annyi kihívás maradt utolsó vb-meccsünket illetően, hogy ha megverjük Kazahsztánt, biztosan elütjük őket a feljutás kapujából. Persze azon a kapun csak akkor léphetnek be, ha egyrészt legyűrnek minket, és a többi ellenfél is botlik, hisz ők Dél-Koreától és Ausztriától is kikaptak. A magyar játékosok közül csütörtöki találkozónkat követően többen is kiemelték, hogy a csalódást keltő eredménysor (1 győzelem, 3 vereség) ellenére mindent ki kell adniuk magukból, mégpedig a több száz szurkoló kedvéért, akik nem lankadó lelkesedéssel teszik oda magukat a lelátón meccsről meccsre.

Dallman góljával a kanadaiak, bocsánat, a kazahok szereztek vezetést, takarásból ütött szép gólt messziről az észak-amerikai gyökerű játékos. Az ellenfélnél öt honosított kanadai jégkorongozó lépett jégre, a „maradék” sem a kazah serdülőben játszik, hanem KHL-es (orosz bajnokság) csapatokban. Mondjuk mi egy szót se szóljunk, hét eddigi vb-gólunkból hármat ütött honosított jégkorongozó. 

Mikhailis találata egészen látványosra sikeredett: a semleges harmadon átkorcsolyázva egy magyar játékos lába között bombázott a hosszú felsőbe, Rajna jéggé dermedve nézte a mozdulatsort, semmit sem láthatott. 0-2 tíz perc után. A Bartalis által a csütörtöki vereségünket követően emlegetett fegyelmezetlenség megint megmutatkozott, védekezésben a két gólt leszámítva is akadálytalanul betörtek a magyar harmadba a kazahok, nehezen tudtuk megállítani őket. Mi Nagy Krisztián révén és szórványos távoli lövésekkel veszélyeztettünk, Kolesznyiknek is akadt azért dolga a kapuban.

Szemjonov kiállításával megkaptuk volna a lehetőséget, ha Dansereaut nem küldik le szinte azonnal. Szavcsenko pár percre rá pihenhetett két percet, jöhetett a négy a három elleni játék. És ekkor megtört a jég végre: Kalvin Sagert úgy lőtt a hálóba, hogy Kolesznyik elé libasorban álltak be védői, esélye sem volt védeni (1-1). Öt harmadot kellett várnunk a koreai mérkőzés óta, hogy magyar gólt lássunk, és végre önbizalommal telve lődöző hokisokat. Sagert, majd Hári is próbálkozott, kapaszkodtak az előny megőrzéséért a kazahok.

A képlet nem változott a folytatásban sem, ugyanis egy alaposan felpaprikázott, szigorúan letámadó magyar csapat jött ki a második harmadra, továbbra is sokat lőttünk, de a ritka kazah ellenakciókban is volt erő. Emberhátrányban is eljutottunk az ellenfél ketrecéig, emberfórban viszont alig-alig. Kazahsztán alig kockáztatott, nem adott ki magából többet annál, mint ami elég a győzelemhez. Nagy Krisztián az elmúlt meccseken sokszor tapasztalt felesleges durvaságból adott ízelítőt Mikhailisnek, akinek kiosztott egy kisebb maflást. Cserébe korcsolyázhatott is a büntetőpadra. Ezúttal viszont nem kerültünk bajba, a remek védekezésnek köszönhetően még lövésig sem jutottak el az ázsiaiak.

Rajna-védésekkel és magyar akciókkal kezdődött a válogatott utolsó vb-harmada a kijevi Sportpalotában. Hudjakov kiállítását nem tudtuk gólra váltani, de továbbra is nagy lendülettel támadtunk az egyenlítésért. Varga Arnold botos akcióját és kétperces büntetését megúsztuk, Polohov leküldésével az utolsó két percet szinte végigtámadhattuk volna üres kapuval hátul, de nem jártunk sikerrel, sőt Dawes pár másodperccel a vége előtt belőtte a harmadikat. A vége tehát 1-3, pont mint Ausztria és Dél-Korea ellen.

A magyar válogatott egy győzelemmel és négy vereséggel zárta a világbajnokságot, ami az előzetes várakozásokhoz, a csapat saját várakozásaihoz mérten is csalódás. Ezzel a divízió I/A csoportban az ötödik, összesítésben a 21. helyen végeztünk, de ez már csütörtökön eldőlt. A feljutásra Kazahsztánnal egyetemben Ausztria, Lengyelország és Dél-Korea is esélyes. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.