Bokszolnia könnyebb lehetett Erdei Zsoltnak

Lyukak az elszámolásban, profi-amatőr szembenállás: lesz dolga az új elnöknek.

Gabay Balázs
2017. 04. 05. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 1-jén, bolondok napján vette át a Magyar Ökölvívó-szakszövetség irányítását Erdei Zsolt, és már most majd megőrül a sok feladat miatt. Tudta, mit vállal; amikor elértük telefonon, épp a családi ügyeit próbálta megoldani, erre a jövőben kevesebb ideje jut, ellepi a munka bokszelnökként.

Hogy pontosan melyek az orvosolandó ügyek? Alig győzi sorolni az egykori félnehézsúlyú világbajnok, pedig állítása szerint még egyáltalán nem látja át a szövetség teljes működését. Például át kell alakítani a könyvelési rendszert, ugyanis jókora lyukak vannak az elszámolásban és a pályázatokkal kapcsolatban is.

„Félre ne értsen, nem pénz hiányzik, egyszerűen profibb keretek között kell működtetni a pénzügyeket, az egyesületektől ugyanis nem várható el, hogy külön könyvelőt foglalkoztassanak.”

Egy másik, de szintén sürgős megoldást igénylő gond a fiatalok elkallódása. Maga Erdei fogalmaz így azokra a tehetséges ökölvívókra célozva, akikre utánpótláskorban még jut állami támogatás, de felnőtté válva pénz híján egyszerűen kiesnek a rendszerből. Ennek elkerülésére indult már egy program, de azt az új elnök ki akarja terjeszteni.

Persze nem egyedül kell megreformálnia a szövetség működését, gazdasági és szakmai oldalról is van támasza. Utóbbi a már több sportági programot is kidolgozó Kovács László lesz.

Erdei Zsolt lapunknak az elnökválasztás előtt adott interjújában jelezte, ki kell takarítani a szövetségben, így bizonyosan szükség lesz személyi változtatásokra is. A gazdasági ügyekkel foglalkozó munkatársaknál már történt is csere, de Madár jelezte, itt-ott lesznek még távozók, érkezők. Ugyanakkor amíg az átadás-átvétel zajlik, még nem tudja pontosan megmondani, mely feladatkörökben.

Az elnökségi tagokkal egyelőre csak a szombati választás előtt tudott mélyebben beszélgetni, de ez sem késik sokat, hiszen közeleg a május 2-i tisztújítás. Az biztos, hogy a legfelső testületből távozik a terrorelhárítók feje, Hajdu János. A korábbi alelnök eddig sem sűrűn járt be a szövetségbe, és mivel jövőre országgyűlési választást tartanak, még kevesebb ideje lenne boksszal foglalkozni. Aki viszont marad, az Csötönyi Sándor. A szövetséget évtizedekig irányító elnökről Erdei az M4-en kedden azt mondta, ha nem mondott volna le az ő javára, akkor is leváltják. Ennek ellenére ellenszavazat nélkül választották tiszteletbeli elnökké szombaton. Sok beleszólása nem lesz a napi ügyekbe. Jelen lehet az elnökségin, ha akar, felvethet témákat, oszthat tanácsot – bár ebből Madár szerint már adott eleget –, de mást nem.

Az új elnök egyik legnehezebb feladata biztosan az amatőrök és a profik megbékítése lesz, köztük ugyanis egyenesen ellenséges a hangulat. Mivel a határidő letelte után jelöltek tagot, a profik továbbra sem küldhetnek senkit az elnökségbe, és miután az alapszabály ezt nem teszi lehetővé, szavazati jogot sem kaptak a vezetőségben. Kérdésünkre Erdei leszögezte, az alapszabály-módosításra nyitott, sőt arra is, hogy bekerüljenek az elnökségbe. Persze akkor, ha erről teljes az egyetértés a szövetségben. Egyelőre messze nincs így.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.