Elképesztő: nem lesznek ott az NHL-játékosok az olimpián

A világ legjobb hokisai nélkül rendezik meg a jövő februári, pjongcsangi sporteseményt.

MN
2017. 04. 03. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NHL hétfőn közölte, hogy lezártnak tekinti a kérdést, és a következő idény menetrendjének tervezését úgy végzi, hogy nem számol leállással – írja az MTI. „Számos hónap telt el érdemi párbeszéd nélkül” – olvasható a közleményben.

A liga az 1998-as, naganói olimpiára engedte el először a hokisokat, azóta minden játékokon szerepeltek az NHL legjobbjai. Azaz a liga egyik fiatal tehetsége, az 1997-es születésű Auston Matthews úgy élte le az életét, hogy eddig mindig ott voltak a világ élvonalába tartozó hokisok a téli olimpián.

Ám az egyeztetések általában – a nem tengerentúli események előtt – mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es, szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában sikerült megállapodniuk a feleknek.

Gary Bettman, az NHL első embere szerint a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leáll a bajnokság a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól és a nemzetközi sportági szövetségtől (IIHF). Erre a másik oldal eleinte nem volt hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpián alkalmazott eljárásától eltérően a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és utazási költségeit sem volt hajlandó állni, de ezt március végén a nemzetközi szövetség magára vállalta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.